ZAŠTITA VOZAČA

Automobilski gigant predstavio sistem koji otkriva drogu u vozilima

Moderna vozila puna su kamera, mikrofona i drugih senzora visoke tehnologije koji ih čine pametnijima no ikad. Oni mogu detektirati i spriječiti sudare, utvrditi jeste li preumorni za vožnju, nadzirati vaše mrtve uglove, no u budućnosti bi vas mogli spasiti od toga da neko u vaš automobil podmetne drogu.

Novi Fordov patent, prijavljen u martu 2023. i objavljen 19. septembra ove godine, opisuje "sistem otkrivanja nepoznatog tereta i prikupljanja dokaza" dizajniran da spriječi vlasnike vozila da postanu "mazga" za trgovce drogom.

Naime, trgovci drogom nerijetko podmeću drogu u vozila osoba koje borave u inozemstvu te ih one tako nesvjesno prevoze preko granice.

Ovaj "poslovni model" za trgovce drogom vrlo je česta metoda za šverc opojnih sredstava iz Meksika u SAD.

Fordov patent želi spriječiti takvu praksu putem raznih senzora i kamera u vozilu. Nadzire masu vozila, osluškuje sumnjive aktivnosti u blizini i traži nepoznate GPS radijske frekvencije koje se emitiraju iz automobila, jer trgovci drogom često prate lokaciju svoje žrtve kako bi se domogli krijumčarene robe s druge strane granice.

Ako sistem detektira neku vrstu neuobičajene aktivnosti, kao kada neko predugo stoji preblizu vozila, tada može aktivirati kamere, snimiti okolinu i pohraniti snimke kao dokaz. Bilo kakvu dodatnu težinu u vozilu, poput nekoliko desetaka kilograma droge sistem bi također bio u stanju otkriti.

Ne zna se planira li Ford zaista uvesti ovaj sistem u svoje modele, jer ovo je za sada samo patent, a kompanije vole zaštititi intelektualno vlasništvo čak i ako se nikada neće koristiti.