šta vi mislite

Je li lajkanje fotografija na Instagramu ‘mikroprevara’?

Foto: Freepik

Jeste li ikad čuli za pojam "mikroprevara"? Radi se o još jednom pojmu skovanom na društvenim mrežama koji je čak usvojen i u stručnoj literaturi i koji, blago rečeno, izaziva rasprave čim se spomene.

Psychology Today definira ovaj pojam kao male povrede povjerenja koje ne prelaze fizički prag, ali svejedno mogu negativno utjecati na romantični odnos i trajno narušiti povjerenje između partnera.

Šire gledano, radi se o svakom ponašanju koje navodi partnera da u pitanje dovodi emocionalnu i fizičku predanost vezi, a u današnje se vrijeme najčešće događa na društvenim mrežama.

Iako postoji široka lista ponašanja koje pripadaju mikrovaranju, ono se najčešće odnosi na lajkanje i komentiranje fotografija na društvenim mrežama.

Dakle, ono se ne temelji na fizičkoj intimnosti s drugom osobom, već na djelima koja druga strana može smatrati izdajom.

Brojne su se žene složile kako ovaj pojam doista pripada sferi prevare, a neke su priznale da jednostavno nisu mogle nastaviti odnos jer je njihov partner redovno lajkao i komentirao fotografije žena koje uopće ne poznaje.

I dok jedni smatraju da je sasvim u redu pogledati drugu osobu i dati nekome kompliment, drugi smatraju da to prelazi granicu i narušava one fundamentalne vrijednosti na kojima treba počivati svaki romantični odnos, ili odnos općenito.

Osim lajkanja i komentiranja fotografija na društvenim mrežama, mikrovaranju još pripada i tajno slanje poruka i brisanje istih, žaljenje na partnera drugim ljudima, održavanje kontakta s bivšim partnerom, laganje o statusu veze na društvenim mrežama, emocionalna ili fizička osjetljivost na nekoga (slaba sam na njega), želja da impresioniramo neku drugu osobu, tajno prijateljstvo, tajni profil na aplikacijama za upoznavanje i još mnogo toga.