dobio je i ime

Zemlja će uskoro dobiti novi ‘mini Mjesec’ u svojoj orbiti. Astronomi otkrili detalje

Zemlja će uskoro dobiti novi "mini-mjesec", ali neće dugo ostati, piše CNN.

Novootkriveni asteroid, nazvan 2024 PT5, privremeno će biti zarobljen Zemljinom gravitacijom i kružiti oko našeg svijeta od 29. septembra do 25. novembra, prema procjeni astronoma. Tada će se svemirska stijena vratiti u heliocentričnu orbitu, što je orbita oko Sunca.

Pojedinosti o efemernom mini-mjesecu i putu u obliku potkove kojim putuje objavljene su ovog mjeseca u Istraživačkim bilješkama Američkog astronomskog društva.

Astronomi su prvi put uočili asteroid 7. augusta koristeći južnoafrički opservatorij ATLAS-a, finansiranog od strane NASA-e, Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System.

Asteroid je vjerovatno promjera oko 11 metara, ali potrebno je više promatranja i podataka kako bi se potvrdila njegova veličina, rekao je glavni autor studije Carlos de la Fuente Marcos, istraživač na fakultetu matematičkih znanosti Sveučilišta Complutense u Madridu.

Svemirska stijena mogla bi biti između 5 do 42 metra u promjeru, potencijalno veća od asteroida koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad Chelyabinska u Rusiji 2013. godine. Veličine oko 17 do 20 metara, asteroid Chelyabinsk eksplodirao je u zraku, oslobodivši 20 do 30 puta više energije od atomske bombe bačene na Hirošimu u Japanu, i generirajući svjetlinu veću od Sunčeve. Krhotine svemirske stijene oštetile su više od 7000 zgrada i povrijedile više od 1000 ljudi.

Ali kao mini-mjesec, asteroid 2024 PT5 nije ni u kakvoj opasnosti od sudara sa Zemljom sada ili u sljedećih nekoliko desetljeća, rekao je de la Fuente Marcos. Svemirska stijena kružit će oko 4,2 miliona kilometara daleko, ili oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Stvaranje mini-mjeseca

Imamo dvije vrste ovakvih događaja s malim mjesecom, rekao je de la Fuente Marcos.

Duge epizode uključuju asteroide koji se nazivaju privremeno zarobljenim orbiterima, koji dovrše jedan ili više krugova oko našeg planeta koji mogu trajati jednu ili više godina. Tokom kratkih epizoda, s druge strane, asteroid ne dovrši niti jedan puni obilazak Zemlje.

Ovi kratkotrajni, također poznati kao privremeno snimljeni preleti, su - poput 2024 PT5 - mini-mjeseci na nekoliko dana, sedmica ili nekoliko mjeseci, rekao je.

Zemlja je prije snimila druge privremene mini-mjesece, poput asteroida 2020 CD3. Iako je taj asteroid prvi put primijećen kako kruži oko Zemlje u februaru 2020. i odletio je nekoliko mjeseci kasnije, istraživanje je pokazalo da je kružio oko našeg planeta nekoliko godina prije nego što je otkriven.

Asteroid 2020 CD3 smatra se mini-mjesecom dugog snimanja, dok je novootkriveni asteroid 2024 PT5 mjesec kratkog snimanja.

Kratki događaji mini-mjeseca mogu se dogoditi nekoliko puta u desetljeću, ali događaji dugog mini-mjeseca su rijetki i događaju se samo svakih 10 ili 20 godina, rekao je de la Fuente Marcos.

Asteroidima nije lako postati mini-mjeseci jer moraju putovati tačno određenom brzinom i smjerom da bi bili zahvaćeni Zemljinom gravitacijom.

"Kako bi postalo mini-mjesec, nadolazeće tijelo mora se polako približiti Zemlji na određenu blizinu", rekao je de la Fuente Marcos.

Asteroidi koji postaju mini-mjeseci dolaze unutar 4,5 miliona kilometara od Zemlje pri brzinama ispod 3600 kilometara na sat, dodao je.

"Hoće li asteroid uhvatiti Zemlja neovisno je o njegovoj veličini ili masi, ovisi samo o njegovoj brzini i putanji dok se približava sistemu Zemlja-Mjesec", rekao je Robert Jedicke, specijalist emeritus za tijela Sunčevog sistema na Univerzitetu Hawaii Institut za astronomiju.

“Gotovo svi asteroidi koji se približavaju Zemlji čine to prebrzo i pod pogrešnim uglom da bi bili uhvaćeni, ali ponekad kombinirano povlačenje svih objekata u Sunčevom sistemu dopušta određenom (sporom) objektu pod pravim kutom da bude nakratko zarobljen.”

Jedicke nije bila uključena u novu studiju.

Asteroid 2024 PT5 dolazi iz asteroidnog pojasa Arjuna, koji se sastoji od malih asteroida koji imaju orbite oko Sunca slične orbiti Zemlje.

"Mislimo da u sistemu Zemlja-Mjesec u svakom trenutku postoji otprilike jedan minimjesec veličine perilice posuđa, ali ih je toliko teško detektirati da većina njih ostane neotkrivena tokom vremena dok su vezani za Zemlju", rekao je Jedicke. "2024 PT5 mogao bi imati oko 10 metara u promjeru, što ga čini najvećim snimljenim objektom otkrivenim do danas."

Mini-mjeseci također mogu biti asteroidi koji dolaze iz glavnog asteroidnog pojasa, koji se nalazi između Marsa i Jupitera, ili mogu biti fragmenti mjesečeve površine lansirani udarima asteroida prije više miliona godina, rekla je Jedicke.

"Utvrđivanje odakle dolaze moglo bi nam pomoći da razumijemo proces formiranja kratera i kako se materijal izbacuje s Mjesečeve površine", rekla je.

Budući preleti

De la Fuente Marcos i njegove kolege planiraju promatrati 2024 PT5 kako bi prikupili više podataka i detalja koristeći Gran Telescopio Canarias i dvometarski teleskop blizanac, oba na španskim Kanarskim otocima. Ali asteroid će biti premalen i premalen da bi ga mogli promatrati amaterski teleskopi ili dalekozori, rekao je. Neće stvoriti nikakve vidljive učinke na Zemlji.

Nakon 56,6 dana, gravitacijska sila sunca vratit će asteroid 2024 PT5 u njegovu normalnu orbitu.

No, očekuje se da će svemirska stijena proletjeti blizu Zemlje s udaljenosti od 1,7 miliona kilometara 9. januara 2025., prije nego što "nedugo nakon toga napusti susjedstvo Zemlje, do sljedećeg povratka 2055.", navodi se u studija.

A kada se asteroid 2024 PT5 ponovno vrati, astronomi očekuju da će postati Zemljin mini-mjesec na nekoliko dana u novembru 2055. i ponovno na nekoliko sedmica početkom 2084.