Ministar komunikacija BiH

Forto: Pravobranilaštvo BiH će sutra tražiti odgodu prodaje imovine BHRT-a. Postoji niz problema u vezi nje

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da će Pravobranilaštva BiH sutra tražiti odgodu zakazane prodaje nekretnina BHRT-a.

Upitan za komentar nakon što je Općinski sud u Sarajevu za sutra najavio licitaciju o prodaji nekretnina BHRT-a po tužbi EBU na ime duga koji s kamatama iznosi 16 miliona KM, Forto je kazao da postoji veliki niz problema u vezi te licitacije.

"Činjenica je da dug iznosi 16 miliona, a da je procjena imovine viša od 150 miliona. Besmisleno je prodavati toliku imovinu zbog takvog duga", rekao je Forto.

Dodao je da se radi o državnoj imovini te da je upitno raspolaganje tom imovinom s obzirom na zabranu raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo visoki predstavnik.

"Ne mogu zamisliti da će ozbiljan investitor doći ponuditi neki ozbiljan iznos, kada zna da mogu uslijediti žalbe, reakcija OHR-a i Vijeća ministara BiH", dodao je.

Forto je kazao da će na Vijeću ministara tražiti da se usvoji zakon kojim će se kroz budžet u narednim godinama riješiti pitanje duga kako ne bi dolazili u takve besmislene situacije.

Kazao je ovo nakon zakazane sjednice Vijeća ministara BiH koja zbog tehničkih razloga nije održana, odnosno jer ministar finansija BiH Srđan Amidžić, koji je imao veliki broj predloženih tačaka, nije prisustvovao sjednici.