konferencija

Hanadi Džabić na SECW 2024: Kako cirkularna ekonomija pomaže smanjenju karbonskog otiska

Kako tržište sve više teži održivim rješenjima, kompanije koje odgovorno koriste resurse stiču značajnu prednost. „Održivost više nije samo opcija – ona je ključni faktor konkurentnosti. Kompanije koje uvode cirkularne modele privlače ekološki osviještene potrošače i partnere, čime poboljšavaju svoje poslovne izglede,“ istakla je generalna direktorica RCB Nanotehnologija na panelu “Neto nula i cirkularna ekonomija” održanom danas u okviru Sarajevske sedmice energije i klime (SECW) 2024.

„Naš cilj je bio pronaći rješenje koje nije samo ekološki održivo, već i ekonomski isplativo, i u tome smo uspjeli,“ naglasila je Džabić. „Proces patentiran u saradnji s Fraunhofer institutom iz Njemačke omogućava proizvodnju obnovljenog carbon blacka bez karbonskog otiska, i predstavlja novi element u reciklažnom procesu, uz već postojeće reciklaže papira, stakla i plastike, koji je svijetu bio potreban.“

Jedan od izazova s kojim se RCB Nanotehnologija suočava je pronalaženje stručnjaka koji mogu raditi na patentiranoj tehnologiji. „Ovo je inovativan i kompleksan proces, te nema mnogo stručnjaka na svijetu koji imaju potrebna znanja,“ priznala je Džabić. Ipak, kompanija je uspjela okupiti tim visokokvalificiranih inženjera iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi osigurala kontinuirani rast i razvoj, RCB je u Vogošći otvorila Centar za istraživanje i razvoj, s ciljem da postane globalno obrazovno središte za obuku kadrova. „Planiramo u narednih deset godina pokrenuti najmanje trideset postrojenja širom svijeta, a naši kadrovi će se obučavati upravo ovdje,“ rekla je Džabić. Ovaj centar će služiti kao poligon za obrazovanje inženjera i drugih stručnjaka, koji će širiti znanje o cirkularnoj ekonomiji i održivoj proizvodnji širom svijeta.

Džabić je pozvala sve stručnjake iz oblasti procesnog i električnog inženjeringa da se pridruže ovom inovativnom projektu, te istaknula da je ponosna što je RCB otvorio priliku za zapošljavanje mladih stručnjaka u BiH. „Sretna sam što ovaj projekat omogućava mladim ljudima da ostanu u svojoj domovini, ali bih bila još sretnija ako bi pružio priliku nekima da se vrate, kao što sam se i ja vratila,“ dodala je.