new york

Počelo 79. zasjedanje Generalne skupštine UN-a

Foto: Screenshot

Sjednica je počela pod predsjedavanjem čelnika Generalne skupštine UN-a Philemona Yonga iz Kameruna i uvodnim govorom generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa

Zvanično je počelo 79. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN) u New Yorku na kojem su se okupili lideri i visoki zvaničnici država članica.

Sjednica je počela pod predsjedavanjem čelnika Generalne skupštine UN-a Philemona Yonga iz Kameruna i uvodnim govorom generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

Iz ureda UN-a saopćeno je da će Generalnoj skupštini, koja će trajati od 24. do 30. septembra, prisustvovati 76 šefova država, četiri prina, dva šefa vlada, 42 zamjenika premijera, devet ministara, 54 zamjenika ministara i delegacija Evropske unije (EU).

Okupljanje lidera zemalja UN-a i ove godine se održava u sjeni sve većih kriza, sukoba i ratova širom svijeta.

Zato se očekuje da dešavanja u Gazi, Ukrajini, Sudani i Haitiju budu na dnevnom redu rasprava.

Također je za očekivati da u fokusu bude situacija u Gazi, koju je UN već definirao “paklom na zemlji“. Gaza je važna tema u kontekstu rizika od izbijanja regionalnog rata na Blsikom istoku, a posebno nakon posljednjih izraelskih napada i eksplozija bežičnih uređaja u Libanu.

Glavna tema ovogodišnjih rasprava Generalne skupštine UN-a glasi “Ne zapostaviti nikoga: Mir, održivi razvoj i ljudsko dostojanstvo“.

Sastanci Generalne skupštine održavaju se u sjedištu UN-a od 1946. godine, kada je tu organizaciju osnovala 51 država.