sutra licitacija

Naša stranka: Za BHRT trebamo biti spremni platiti svaku cijenu, do prodaje i gašenja ne smije doći

Povodom licitacije imovinom BHRT-a, koja je zakazana za sutra, oglasila se Naša stranka.

„Javni informativni servis je potreba naših građana kao i evropski prioritet i on će biti spašen a za njegov spas nijedna cijena neće biti skupa.

Imovina BHRT-a je procijenjena na preko 150 miliona, a dug BHRT-a prema EBU-u iznosi 16.300.000. Već sama ta činjenica govori da je o prodaji imovine BHRT-a bespredmetno govoriti.

Tome treba dodati i da se radi o državnoj imovini te da se na naš zahtjev oglasilo i Pravobranilaštvo BiH iz kojeg su rekli da su od nadležnog suda pismeno tražili da se ova licitacija odgodi. Također nam je obećano da će iz Bh. pravobranilaštva otići na ročište i na licu mjesta tražiti odgađanje, do čega će najvjerovatnije i doći.

Radimo na tome da se ovaj dug riješi budžetski, s državnog nivoa i da Vijeće ministara preuzme odgovornost za ovo što se desilo.

Moramo biti svjesni da za ovaj dug ne može snositi odgovornost samo BHRT, već cjelokupan Javni servis, to jest sva tri javna emitera. Do duga je u najvećoj mjeri došlo zbog istupanja RTRS-a iz zajedničkog sistema pretplate.

Nastavit ćemo se zalagati za jačanje BHRT-a i neka niko ne misli da može doći do njegove propasti."