Sarajevo

Magoda obišao Collegium Artisticum: U toku sanacija platoa iznad galerije

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda obišao je radove na projektu sanacije i hidroizolacije AB kaskade plato iznad galerije Collegium Artisticum.

"Prokišnjavanja platoa bio je dugogodišnji problem, koji će sada biti riješen. Između ostalog, uzrok ovog problema bilo je preopterećenje platoa zbog bespravno izgrađenih objekata na toj lokaciji. U saradnji s lokalnim vlastima, ovi objekti su uklonjeni, čime je omogućena rekonstrukcija dijela platoa koji je uzrokovao probleme s prokišnjavanjem. Vrijednost projekta iznosi oko 750.000 KM, a sredstva je osigurala Vlada Kantona Sarajevo", objavilo je Ministarstvo kulture i sporta KS.

Dodaju kako je ovaj projekt infrastrukturna investicija, ali i ključan korak u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva.

Galerija Collegium Artisticum, kroz više od četiri decenije postojanja, bila je središte umjetničkog izraza Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Galerija je dom nekih od najvažnijih umjetničkih izložbi, a njena uloga u kulturnom životu grada je neprocjenjiva. Sanacija platoa osigurava zaštitu ovog dragocjenog prostora i omogućava nastavak njegovog rada u sigurnim uslovima.