pogođeni radnici

Proizvođač bicikala Simplon je nesolventan: Obaveze dosegle 44,5 miliona eura

Vorarlberg Simplon Fahrrad GmbH je insolventan. Prema informacijama iz vlastite tvrtke u utorak, obveze iznose oko 44,5 miliona eura. Knjigovodstvena vrijednost imovine procijenjena je na 33,2 miliona eura, a likvidacijska vrijednost na oko 7,3 miliona eura. Pogođeno je 155 zaposlenika. Prijavljen je postupak restrukturiranja sa samoupravom, pa se traži naplata vjerovnika od 30 posto u roku od dvije godine, navodi se u saopćenju.

Tvrtka, osnovana 1961. kao obiteljska tvrtka u Hardu na Bodenskom jezeru, prijavila je intenzivnu konkurenciju i visok pritisak na cijene u poslovanju s biciklima. Strogi kurs restrukturiranja zauzet je već prošle godine. Međutim, od proljeća je broj prodanih bicikala u industriji pao za oko 30 posto. Generalni direktor Simplona Jakob Lusch naveo je izuzetno kasni početak sezone zbog vremena i "još uvijek vrlo puna skladišta kod trgovaca i proizvođača" kao razloge za to.

Kako bismo nastavili put restrukturiranja, kazao je Lusch, već duže vrijeme intenzivno pregovaramo s nekoliko mogućih investitora. "U vrlo smo dobrim razgovorima jer je Simplon poznat kao robna marka s jakom reputacijom i velikim potencijalom u industriji", rekao je generalni direktor. Kroz proces restrukturiranja osigurano je operativno poslovanje i solventnost. Osim toga, tekući razgovori s investitorima mogli bi se dodatno intenzivirati. Prema Luschovim riječima, većina obveza - 36,1 od 44,5 miliona eura - odnosi se na banke.

O procesu restrukturiranja upoznati su sadašnjih 155 zaposlenika te kupci, dobavljači i partneri. Vlasnici Simplon Holding GmbH, čiji je Simplon Fahrrad GmbH podružnica u stopostotnom vlasništvu, također su ujedinjeni iza planova i skorog rješenja kroz ulazak investitora. Osim na domaće tržište Austrije, bicikle koje proizvodi Simplon uglavnom šalje u Njemačku, Švicarsku i zemlje Beneluksa. Izvozna kvota je oko 82 posto.