loši rezultati

Pad kluba zvanog Manchester United

Bivši menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson jednom je rekao da "napad dobiva utakmice, ali obrana osvaja naslove." Problem je u tome što bez pouzdanih golgetera momčad nikada neće biti u poziciji testirati drugi dio teorije, a nijedna momčad nije dosljedno propustila pridržavati se Fergusonove maksime za uspjeh više nego njegov stari klub.

Ako želite probušiti detalje Unitedovih ponavljajućih nedostataka, pronaći ćete mnogo razloga za njihovu nesposobnost da izazovu ozbiljan izazov za Premier ligu u proteklom desetljeću, ali ponekad se jednostavan odgovor može pronaći ispod lavine statistike i podataka. Manchester United jednostavno ne zabija dovoljno golova, piše ESPN.

Pet utakmica u novoj sezoni Premier lige i samo tri momčadi -- Crystal Palace (4), Ipswich Town (3) i Southampton (2) -- postigle su manje golova od Uniteda, koji je do sada postigao pet.

Subotnji remi 0-0 kod Palacea bio je posljednji primjer nedostatka vrhunske oštrine momčadi. Protiv Palacea, United je stvorio 15 prilika i nijednu nije uspio iskoristiti. U porazu od 3-0 protiv Liverpoola ranije ovog mjeseca, United je stvorio osam prilika i izvukao još jedan prazan pogodak; Liverpool je u međuvremenu zabio tri gola iz 11 prilika.

Dok je momčad Erika ten Haga upisala zdravu pobjedu od 3-0 kod Southamptona ranije ovog mjeseca, ta su tri pogotka došla iz 20 prilika. U pet prvenstvenih utakmica, United je stvorio 68 prilika i zabio pet od njih. Dakle, United stvara šanse, ali njihov rastrošni završetak je razlog zašto Ten Hagova momčad čami na 11. poziciji, već gubi dodir s vodećim mjestom u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Njihovi napadači jednostavno nisu dovoljno dobri: srednja kvaliteta u klubu koji je prije zahtijevao najbolje.

United of Ten Hag nikako ne uspijeva slijediti Fergusonov plan, ali isto se može reći i za strane koje vode David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho i Ole Gunnar Solskjaer. Dok svaki od tih menadžera snosi dio krivnje, kako u smislu taktike tako i odabira momčadi, najveći problem je bila žalosna priča o lošem regrutiranju i neuspjesima u skautiranju, klub je teturao od jednog lošeg potpisa do drugog.

Kad su Fergusonovi timovi dominirali Premier ligom - a ti dani brzo nestaju u retrovizoru - on je tokom svoja dva desetljeća uspjeha davao prednost regrutiranju napadača svjetske klase. Od Erica Cantone ranih 1990-ih do trostrukih dobitnika Andyja Colea i Dwighta Yorkea, preko Ruuda van Nistelrooya, Waynea Rooneya, Louisa Sahe, Cristiana Ronalda i Robina van Persieja, United je uvijek imao najbolje od najboljih u napadu. Zbog toga je tim osvojio toliko naslova.

Od tada je United potpisao ugovor s veteranima čiji su najbolji dani bili iza njih -- Radamel Falcao 2014., Zlatan Ibrahimović 2016., Edinson Cavani 2020., Cristiano Ronaldo 2021. -- i neuspješno se kockao s mladima s potencijalom da postanu zvijezde, uključujući Anthonyja Martiala (20 godina kada se pridružio 2015.) i Rasmus Højlund, potpisan 2023. (iako je možda prerano donositi takav sud o danskom reprezentativcu.)

23-godišnji Joshua Zirkzee, potpisan iz Bologne ovog ljeta, posljednji je mladi igrač koji je optužen da postane odgovor na golgeterske bolesti Man Uniteda.

Čak i kada je United proizvodio iznutra, nije išlo po planu. Kad je Marcus Rashford uletio na scenu, činilo se da bi on mogao biti odgovor, ali bio je nedosljedan, dosegnuvši dvocifrenu brojku golova u Premier ligi samo četiri puta u punih osam sezona. Zabio je samo 13 puta u proteklih 60 nastupa.

Bilo je i neobjašnjivih poteza panike za napadače, kao što su Odion Ighalo (2020.) i Wout Weghorst (2023.), koji su sigurno vjerovali da su im stigli brojevi na lutriji kada su primili poziv da prijeđu na Old Trafford na posudbu.

Osim ugovora od 75 miliona funti za potpis Romelua Lukakua, tada 24, iz Evertona u julu 2017., United nije uspio potpisati centarfora na vrhuncu njegovih moći otkako je Ferguson angažirao Van Persieja iz Arsenala u ljeto 2012. Lukakuov rekord od 42 gola u 96 utakmica bio je bolji od onoga što su mnogi pripisivali belgijskom napadaču, ali čak ni Lukaku nije uspio probiti granicu od 20 prvenstvenih golova u sezoni, a to se pokazalo nemogućim mjerilom za svakog napadača Uniteda u post - Fergusonovo doba.

Van Nistelrooy, sada Ten Hagov pomoćnik menadžera, postigao je više od 20 ligaških golova u četiri od svojih pet sezona u Unitedu, Ronaldo je postigao 31 u jednoj sezoni, Rooney je postigao više od 20 u dva navrata, dok je Dimitar Berbatov upisao 20 u sezoni 2010-11. Van Persie je donio Fergusonov posljednji naslov u sezoni 2012-13 postigavši ​​26 ligaških golova.

Od utjecaja Van Persieja u sezoni 2012.-2013., najveći zbroj golova u ligi od igrača Uniteda u sezoni bio je 18, a to su postigli Bruno Fernandes u sezoni 2020.-21. i Ronaldo u sezoni 2021.-22. Prošla sezona obilježila je novi pad, a Fernandes i Højlund podijelili su najbolje strijelce sa samo 10 ligaških golova svaki. Pa kako je to došlo do toga za United, klub koji su tokom svojih godina slave definirali plodni napadači?

Izvori su za ESPN rekli da je Harry Kane bio na Unitedovom radaru još od 2016., ali klub nikada nije dao ozbiljnu ponudu. Njihova briga dok su progonili kapetana Engleske iz Tottenham Hotspura bila je da će predsjednik Spursa Daniel Levy ili odbiti poslovati ili se samo uključiti u rasprave inzistirajući na pretjeranoj naknadi za transfer igrača. United nije htio platiti 88 miliona funti koje su Spursi tražili za Kanea prije nego što se pridružio Bayern Münchenu 2023.

Lukaku je trebao biti odgovor, ali njegov sjajni početak pod Mourinhom je izblijedio i dvije godine kasnije je prebačen u Internazionale, nakon što je završio svoje dane na Old Traffordu kada ga je Solskjaer angažirao kao krilo. Ali unatoč očitoj potrebi za centarforom svjetske klase, United je prikrio pukotine potpisivanjem ugovora s ljudima poput Ibrahimovića, Cavanija i Ronalda.

Prelazak Erlinga Haalanda nije se ostvario u sezoni 2019.-20. jer United nije pristao na klauzulu o bijegu kada je napadač napustio RB Salzburg. Borussia Dortmund pristala je na klauzulu i postigao je 86 golova u 89 nastupa u svim natjecanjima. Sada ruši knjige rekorda u dresu Manchester Cityja, u nedjelju je izjednačio rekord Cristiana Ronalda kao najbržeg muškog igrača koji je postigao 100 golova za vrhunski evropski klub.

Martial je potpisan 2015., ali tek nakon što United nije uspio dobiti posao preko linije za Southamptonovog Sadia Manéa, dok je Højlund stigao nakon što su iskusniji napadači odbijeni u korist njega.

Standings provided by Sofascore