Tradicionalno njemačko pecivo od mekanog tijesta i hrskave korice najbolje paše uz pivo i sos od sira. Tijesto se oblikuje u perec, kratko kuha u vodi i sodi bikarboni te ispeče do zlatne boje.
Sastojci
500 g glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
1 kašika smeđeg šećera
30 g maslaca, otopljenog
300 ml vode, tople
Kuhanje:
1,5 l vode
1½ kašičice soli
2 kašike sode bikarbone
krupna so, za premazivanje
Priprema
Sjedinite sastojke
Pomiješajte kvasac i toplu vodu. Ostavite da odstoji 5 minuta. Umiješajte so, smeđi šećer i otopljeni maslac. Postepeno dodajte brašno, jednu po jednu šolju. Miješajte drvenom kašikom dok tijesto ne postane gusto. Dodajte ostatak brašna i miješajte. Ako je tijesto još uvijek ljepljivo, po potrebi dodajte još 2-4 kašike brašna.
Zamijesite tijesto
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu. Rukama mijesite tijesto 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte ručnikom i ostavite da se odmori 60 minuta.
Oblikujte perece
Tijesto premijesite, podijelite na 12 komada i svaki oblikujte u 50 cm dugu kobasicu. Pritom pazite da srednji dio ostane deblji od krajeva. Razvučeno tijesto savijte u obliku slova U, krajeve dva puta zavrnite pa ih pritisnite kako bi zadržali oblik pereca.
Kuhajte perece
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. U veliki lonac ulijte vodu, dodajte so, stavite na srednje jaku vatru i ostavite da zavrije. Maknite lonac s vatre i oprezno dodajte sodu bikarbonu uz konstantno miješanje. Vratite vodu na vatru i ubacujte perece, dva istovremeno. Kuhajte ih 30 sekundi. Kuhane perece vadite van pomoću rupičaste žlice ostavljajući ih kratko da se ocijede. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje uz dovoljan razmak jer će se napuhnuti prilikom pečenja. Ponovite s ostatkom pereca.
Ispecite perece
Posipajte perece s krupnom soli i ubacite u pećnicu. Pecite ih 12-15 minuta, odnosno dok ne budu zlatno smeđe boje. Pečene perece maknite s lima i poslužite same ili uz sos po želji.