kosovo

State Department na godišnjicu Banjske pozvao Srbiju da počinioce privede pravdi

Na godišnjicu oružanog napada na policiju Kosova u Banjskoj, američki State Department pozvao je Srbiju da privede pravdi sve koji su bili uključeni u planiranje i izvođenje tog napada.

"Ponavljamo naše očekivanje da će Srbija odigrati svoju ulogu u obezbjeđivanju pune odgovornosti za počinioce napada bez daljeg odlaganja", navodi se u odgovoru portparola State Departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prije tačno godinu dana, 24. septembra 2023, naoružana grupa, koju je predvodio bivši srpski političar i biznismen sa Kosova Milan Radoičić, napala je kosovsku policiju u selu Banjska kod Zvečana.

Radoičić je javno preuzeo odgovornost za napad, u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a trojica ranjena.

U razmjeni vatre su potom ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Radoičić se na Kosovu, sa još 44 osobe, suočava sa optužbama za terorizam. Podizanje optužnice ranije je pozdravila međunarodna zajednica.

Vlasti u Srbiji odbijaju da Radoičića izruče Kosovu i poručuju da će mu suditi "srpski sudovi", dok ih kosovski zvaničnici optužuju da mu pružaju zaštitu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu, optužnica još nije podignuta, a zvanični Beograd i Priština u ovom slučaju ne sarađuju, prenosi RSE.