gensek un-a

Guterres: Gaza je noćna mora koja prijeti da cijelu regiju povuče u haos

Izrael je danas optužio glavnog sekretara UN-a da ništa ne čini kako bi "spriječio napade Hezbollaha" na njegovu teritoriju, nakon što je Antonio Guterres usporedio rat Izraela protiv Hamasa u Gazi s "neprekidnom noćnom morom" koja prijeti da će odvesti i Liban u haos.

"Noćna mora o kojoj govorite je realnost. Ta realnost je da je Hezbollah uzeo Liban za taoca i da UN ne prepoznaje ono što (Hezbollah) radi i ne ispunjava više svoje temeljne zadaće: spriječiti napade Hezbollaha i tražiti provedbu rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti, kojom je okončan rat između Izraela i libanskog šijitskog pokreta 2006.", napisao je na X-u izraelski ministar odbrane Yoav Gallant.

Guterres je ranije upozorio čelnike okupljene u New Yorku na Općoj skupštini UN-a da je "Liban na rubu kolapsa".

"Gaza je noćna mora koja prijeti da povuče cijelu regiju u kaos, izraelski narod i cijeli svijet ne smiju dopustiti da Liban postane još jedna Gaza", rekao je šef UN-a.

"Svi bismo trebali biti uznemireni ovom eskalacijom. Liban je na rubu kolapsa."

Izraelska vojska objavila je sinoć da je libanski Hezbollah ispalio tristotinjak raketa tokom dana na izraelsku teritoriju nakon što je ranije rekla da je izraelska avijacija gađala položaje islamističkog pokreta u Libanonu.

"Danas je oko 300 raketa ispaljeno na izraelsku teritoriju, pri čemu je povrijeđeno šest civila i vojnika, većina lakše", kazao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari na brifingu s novinarima.

Istovremeno, libanski ministar zdravstva Firas Abiadtels rekao je za Al Jazeeru da je najmanje 569 ljudi ubijeno u ponedjeljak u izraelskim napadima na Libanon, među kojima 50 djece i 94 žene.

Libanu je to najsmrtonosniji dan u gotovo godinu dana razmjene vatre između dviju strana, paralelno uz rat koji se vodi u Gazi.