živuća legenda

Povratak otpisanih: Vraća li se Klopp u trenerski svijet?

Sebastian Kehl, sportski direktor Dortmunda i bivši štićenik Jürgena Klopa, u fudbalskom razgovoru Sky90 kaže da će se kultni trener uskoro vratiti na trenersku klupu.

Jürgen Klopp je prije nekoliko dana prekinuo pauzu nakon odlaska iz Liverpoola kako bi se vratio na trenersku klupu u Dortmundu. U starom domu nije propustio priliku da se vrati svom poslu od 2008. do 2015. na oproštajnoj utakmici Jakuba Błaszczykowskog i Lukasza Piszczeka.

Pored dvije legende BVB-a koje su bile u penziji, 57-godišnjak je posebno bio u centru pažnje. Najavio je da bi želio da napravi pauzu nakon što se završi njegova devetogodišnja era u Liverpool FC-u. Nije želio ni da isključi mogućnost trajnog završetka karijere.

Ali svako ko može da se sjeti zna da je i Klop želio da napravi pauzu nakon svog mandata u Dortmundu (do 30. juna 2015.). Ali samo četiri meseca kasnije stigla je ponuda sa Enfild Rouda, zbog čega je favorit publike promijenio mišljenje. Devet godina kasnije, njegovi navijači se nadaju sličnom scenariju.

"Vjerujem da će se Jürgen vratiti", kaže Sebastian Kehl, koji je nosio kapitensku traku u Dortmundu pod vodstvom Kloppa. Čak i kada je Klopp najavio odlazak iz Liverpoola na kraju sezone u zimskom periodu, pojavile su se vijesti da bi mogao raditi kao sportski savjetnik u Dortmundu. Ova mogućnost dodatno je podstakla Kehla: "U kojoj ulozi – još ne znam. Ali mislim da će se u jednom trenutku ponovo pojaviti".

Za sportskog šefa BVB-a, nemoguće je da se Klopp povuče:

"Baš kao što sam ga doživio, sa ludošću, sa ovom ljubavlju prema fudbalu - da sada kaže: 'Ne radim više ništa'. Ne usuđujem se predvidjeti kada će to biti. Slično kao u oktobru 2015., Klop će čekati 'pravu ponudu'", zaključio je Kehl.

Da je Klop daleko od spremnosti za fudbalsku penziju, pokazuju i stari majstori poput Karla Anćelotija (Real Madrid), koji je i sa 65 godina uspješan trener. Ali sada se Klopp posvećuje porodici prije nego što bi sljedeća neophodna ponuda vrhunskog kluba mogla postati problem.