bitan sastanak

Erdogan i Zelenskij u New Yorku: Rat Rusije i Ukrajine može se okončati dijalogom uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine

Turska je spremna poduzeti sve vrste olakšavajućih koraka, uključujući posredovanje, za pravedan i trajni mir između Ukrajine i Rusije, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Erdogan i Zelenskij održali su sastanak iza zatvorenih vrata u Centru Turkevi (Turska kuća) na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima, ukrajinsko-ruskom ratu, mirovnim naporima, te regionalnim i globalnim pitanjima.

Navodeći da je Turska od početka vjerovala da se rat Rusije i Ukrajine može okončati dijalogom uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, Erdogan je rekao Zelenskom da Ankara nastavlja sa svojim naporima da postigne ovaj cilj, navodi Direkcija za komunikacije Turske.

Erdogan je dodao da će se nastaviti napori da se oživi Crnomorska inicijativa za žitarice i osigura prekid vatre koji može otvoriti vrata miru između Kijeva i Moskve.

Turska nastavlja ulagati napore u okončanje rata Rusije i Ukrajine, koji je počeo u februaru 2022.

Ankara je pozvala Kijev i Moskvu da prekinu borbe pregovorima, pri čemu je Turska spremna na svaku inicijativu, uključujući posredovanje, kako bi se postavili temelji za mir.

Turska je prvi put bila domaćin sastanka ruskog i ukrajinskog ministara vanjskih poslova u mediteranskom gradu Antaliji u martu 2022.

Ti napori su doveli do značajnog sporazuma o žitaricama 2022., ali Moskva nije produžila sporazum nakon jula 2023., navodeći kao razlog ograničenja na izvoz ruskog žita.