ročište u Sarajevu

Propala prodaja imovine BHRT-a: Nije se pojavio niti jedan kupac

Foto: Raport

U Općinskom sudu u Sarajevu održava se ročište vezano za prodaju imovine BHRT-a. Ročište je najavljeno nakon tužbe EBU-a na ime duga koji ukupno iznosi oko 16 miliona KM.

Na ročištu se nije pojavio niti jedan ponuđač, tako da ono praktično propalo. Sud bi sada trebao odlučiti o drugom ročištu nakon što odluči o prigovorima trećih lica. Treća lica u ovom slučaju su Pravobranilaštvo BiH i Izet Musić.

Zamjenica pravobranitelja BiH Almina Pilav kazala je da se nekretninama ne može raspolagati, te da u cijelosti oni ostaju pri ranijem prigovoru.

Sudu je predložila rješenje kojim bi se ukinule sve dosad provedene radnje.

Pravobranilaštvo je ponovilo da se sporovi o vlasništvu vode i pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kao i pred Ustavnim sudom BiH. Odluke se još čekaju.

Iz Pravobranilaštva BiH su podsjetili da prema Zakonu o izvršnom postupku ne može biti predmet rješenja nekretnina Federacije BiH, grada ili općine, pa analogno tome i nekretnina države.

Tražilac izvršenja će se u sudski utvrđenom roku izjasniti o prijedlogu Pravobranilaštva kao trećeg lica, kojeg smatra neosnovanim. Predložio je odgodu ročišta.

Svaka strana će imati osam dana da se izjasni o svim navodima.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost zemljišta i zgrade BHRT-a iznosi oko 160 miliona KM.