Diskriminacija?

SDA-HDZ Vlada SBK će dijelom plaćati da se građani mogu liječiti u Hrvatskoj. Ali samo oni s hrvatskim državljanstvom

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je na sjednici prije pet dana odluku koja je izazvala različite reakcije.

Odluka se odnosi na građane BiH koji imaju državljanstvo Hrvatske, što će im omogući liječenje u susjednoj državi. A to će djelimično plaćati i ovaj kanton.

Evo kako su to objavili iz Vlade SBK:

"Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike dala saglasnost na tekst sporazuma između Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK i SKB Mostar, kojim se reguliše pružanje zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj državljanima Republike Hrvatske sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, osiguranicima Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK. Zadužuje se Upravno vijeće Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK da donese Odluku kojom se usvaja tekst Sporazuma na koji je prethodno Vlada Srednjobosanskog kantona dala saglasnost i da ovlasti direktora i zamjenika direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK da ga potpišu i dostave u SKB Mostar na potpis".

Odluka objavljena na stranici Vlade SBK

Dakle, oni građani SBK koji imaju državljanstvo Hrvatske moći će se liječiti u ovoj državi. Ostali neće moći.

Zastupnik NiP-a u Skupštini SBK Haris Kaniža kaže da se radi o diskriminaciji.

"Po meni je ta odluka diskriminirajuća, preferiraju se građani Republike Hrvatske u odnosu na građane bošnjačke ili srpske nacionalnosti. Ne volim da brojim krvna zrnca, ali zbog vladajuće koalicije SDA-HDZ koja ovdje vlada 30 godina, gdje se drugoj strani (Trojci) spočitava navodna izdaja, a onda oni u stvari donose odluke koje su štetne. Mislim nemam problem da se liječe, čak štaviše drago mi je, ali bilo bi dobro da i drugi mogu", naveo je Kaniža.

S druge strane premijer SBK Tahir Lendo kaže za Raport da je odluka dobra i da ima i Bošnjaka i Srba za državljanstvom Hrvatske.

"Republika Hrvatska svojim građanima sa državljanstvom u BiH odobrava određena sredstva za liječenje u svojoj državi i sa svim kantonima pravi sporazum kako to ostvariti. Tu imate i Bošnjaka, Hrvata, Srba koji imaju državljanstvo i građani su RH i oni im omogućavaju određenu kvotu. Naš Zavod sa njihovim uvijek sklapa određeni aranžman, daje im dakle besplatnu pomoć do kvote koju oni odobre na Vladi kroz budžet RH i onda mi razliku sredstava koje imamo, bez obzira koji je građanin, dajemo sredstva i za liječenje svih građana u RH shodno tom sporazumu.

Ovo je jedna dobra gesta susjedne države. Naša opredijeljenost da obezbijedimo liječenje svim bolesnim, to su uglavnom teška oboljenja. Na Kliničkim centrima Zagreb, Osijek itd, gdje su baš razvijene klinike, a mi ne možemo dati adekvatnu pomoć u Sarajevu, Mostaru pa onda šaljemo van zemlje, poštujući naravno fond solidarnosti i sve druge državne instance", naveo je Lendo.

On ponavlja da se radi o dobroj gesti Hrvatske i da omogućava solidna sredstva za liječenje.

"Mi izdvojimo cca 100 hiljada eura godišnje, a oni izdvoje oko milion eura. Ljudi odobravaju liječenje svojim građanima koji imaju državljanstvo, i to je super", zaključuje Lendo.