APPLE STOJI IZA PROJEKTA

Nastavak popularnog horor serijala je prvi blockbuster sniman iPhoneom 15

Nadolazeći postapokaliptični britanski horor film snimljen je ovog ljeta, i to pomoću ‌iPhonea 15‌ Pro Max kao glavne kamere, zajedno s dodatnom opremom kao što su aluminijski kavezi i priključci za leće.

Ako mislite da je ova akrobacija izvedena iz umjetničkih razloga, vjerojatno ste u krivu, s obzirom na to da MacRumors naglašava da iza financijskog dijela filma stoji, naravno, Apple.

'28 godina kasnije' je nastavak filmova '28 dana kasnije' (2002.) i '28 sedmica kasnije' (2007.), koji prikazuju posljedice zombi pandemije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvorni film '28 dana kasnije' uglavnom je snimljen u 480p standardnoj rezoluciji s Canonom XL-1 – kamkorderom za široku potrošnju koji je zapisivao podatke na MiniDV vrpce. To je bilo djelomično zbog potrebe za snimanjem složenih scena koje prikazuju napušteni središnji London. S obzirom na to da su imali jako malo vremena da snime scene, korištenje glomaznih tradicionalnih filmskih kamera - za koje bi trebalo dugo da se postave - nije bilo opcija.

Jedinstvena digitalna estetika naknadno je postala ikoničkim dijelom filma, pa se čini da upotreba iPhonea za snimanje najnovijeg dodatka u seriji odaje počast korištenju kamkordera u originalnom filmu… uz, naravno, novac dobiven od Applea. Oscarom nagrađeni snimatelj originalnog filma, Anthony Dod Mantle, također radi na ovom nastavku.

Nekoliko manjih filmova već je snimljeno s iPhone uređajima, poput 'Tangerine' Seana Bakera (2015.) i 'Unsane' (2018.) Stevena Soderbergha, ali ti su filmovi bili ograničeno izdavani, niskobudžetni naslovi u usporedbi s nadolazećim Boyleovim filmom.

Očekuje se da će '28 godina kasnije' biti prvi u novoj trilogiji filmova čiji je scenarij napisao Alex Garland. Također se očekuje povratak zvijezde originalnog filma, Cilliana Murphyja. Film bi trebao biti objavljen 20. juna 2025.