SIGURNOST NA CESTI

Problemi kod kvarova: Moderna elektronika zagorčava život vozačima

Već je pisano kako mnogi elektronski elementi u automobilu, koji pod krinkom sigurnosti i pouzdanosti te atraktivnosti koju kupci “traže”postaju krajnje problematični kada se ipak pokvare. Onda se vidi kako takve stvari uopće ne trebamo, da su prekomplicirane, nisu pouzdane ne doprinose na kraju sigurnosti, pa ni komforu, a ono najvažnije skupe su kod kupovine automobila, a još skuplje kada se pokvare. Za ovo zadnje, kvar, više je postalo pravilo nego izuzetak u današnjim novim automobilima.

Ovom prilikom treba spomenuti probleme s digitalnim instrumentima, odnosno virtualnim cockpitom koji se nalazi ispred vozača, te klasične instrumente i sijalice zamjenjuje veliki ekran koji pri tom ima milion postavki koje u životu automobila samom vozaču i ne trebaju, jer se odluči za jednu i ta mu stoji cijelo vrijeme.

Ali, evo što se događa s tim ekranom koji glumi instrumente ispred vozača. Odjednom se sve može izgubiti, nema brzinomjera, obrtomjera, lampica, informacija, nema ničega ili sličnih stvari, nema lampice žmigavaca…, a na ekranu će vam se pojaviti jedan crveni trokutić. Ništa ne blinka i ne upozorava. Kako voziti takav automobil dalje, automobil vozi, ali ekran “mrtav”. To je samo jedan od mogućih kvarova…

Ako imate sreću možda ćete na internetu izguglati kako sličan problem imaju i drugi vlasnici istog automobila, pa ako imate sreću uvidjet ćete kako se to vrlo često dešava, a neki proizvođači su neke svoje automobile pozvali u ovlašteni servis kako bi tu grešku ispravili i prije nego do nje dođe. Ali, ako dođe na automobilu koji nema opoziv fabrike ili je prestar, e onda morate sami to popraviti i masno platiti. U oba slučaja dobro je ako se kvar može srediti programski pa se ugradi samo novi software ili upgrade, ali ako se mehanički ošteti to je druga priča. Isto tako u pravilu ne očekujte zamjenski automobil dok popravak izvode na vašem automobilu, u stvari može, ali na vaš račun.