legenda sa grbavice

Muharemović pred vječiti derbi: U moje vrijeme sve je bilo drugačije, sa dosta euforije, bili smo svi prijatelji. Danas toga fali…

U to doba je to sve nekako bilo drugačije i bilo je više igrača koji su bili djeca oba kluba, gdje smo mi bili prijatelji, družili se i prije i poslije utakmice

U okviru 8. kola WWin lige Bosne i Hercegovine u 20:30 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase" Sarajevo će ugostiti gradskog rivala Željezničar u 153. vječitom derbiju.

Dželaludin Muharemović jedan je od onih čije ime iskoči u svakoj raspravi o vječitom derbiju, što ga čini idealnim sagovornikom pred duel sarajevskih rivala.

Neće imati utjecaj pobjede i porazi prošlog kola

Obje ekipe pružaju nešto bolje partije na otvaranju sezone, što nije bio slučaj posljednje dvije ili tri godine.

"To da oba tima pružaju dobre partije daje nadu da bi ova utakmica mogla da bude kvalitetna i da svako ima svoj razlog da se nada dobrom rezultatu i bodovima. U svakom slučaju obećava to što Željo nakon problema koje je imao prošlu i pretprošlu sezonu, ove sezone ima bolje rezultate, te se može nadati i dobroj igri prije svega, a i bodovima", kaže za Raport Dželaludin Muharemović.

Sarajevo ovaj derbi dočekuje pobjedom protiv Borca u Banjoj Luci 1:0 u prošlom kolu, dok je Željezničar poražen od Zrinjskog na Grbavici 0:2.

"Mislim da ne bi trebalo da poseban utjecaj imaju ni pobjeda Sarajeva ni poraz Želje. I jedna i druga ekipa igraju dobro i imaju svoje adute. Kod Želje je to tim i timska igra, dok je kod Sarajeva evidentan pojedinačni kvalitet igrača, te dosta pojedinaca koji su veoma kvalitetni za naše uslove i našu ligu. Ovo je najvažnija utakmica u prvenstvu, te i jedni i drugi bez obzira na prethodni rezultat imaju pravo da se nadaju dobrom rezultatu", kazao je naš sagovornik.

Govoreći o derbiju koji mu je ostao u najljepšem sjećanju, Muharemović ističe 83. vječiti derbi igran 1. maja 2004. godine.

"Derbi se igrao na Grbavici, Sarajevo je vodilo sa 0:1, pa smo mi okrenuli na 2:1, a bio sam strijelac oba gola. Atmosfera je bila fenomenalna, a obje ekipe su bile kvalitetne i utakmica je bila dobra“, rekao je Muharemović.

Osvrnuo se i na razlike između sadašnjih i derbija koje je on igrao.

"U to vrijeme je to bilo dosta drugačije sa dosta euforije. Također, drugačije je jer tada sam bio učesnik na terenu i svlačionici u odnosu na sada kada gledate sa strane. Da li postoji naboj i energija u svlačionici, mi to sada ne znamo. U to doba je to sve nekako bilo drugačije i bilo je više igrača koji su bili djeca oba kluba, gdje smo mi bili prijatelji, te se družili i prije i poslije utakmice. Dok danas toga malo fali da bi upotpunilo štih vječitog derbija", kazao je nekadašnji kapiten Željezničara.

O mladim igračima

Govoreći o najboljim igračima ekipa, u Želji ističe Vedada Muftića.

"Slab sam vam ja sa imenima, ali ako ćemo da izdvajamo onda bi to po meni bio Boljević, koji daje svoj neki doprinos. Međutim ipak bih izdvojio mladog golmana Vedada Muftića, koji često zna biti i igrač utakmice iako to za tim nikako nije dobro da je golman igrač utakmice. Što se tiče eto jednog pojedinca stavit ću tog mladog Muftića", rekao je Muharemović.

"Kada je u pitanju rezultat večerašnjeg derbija, to se nikad ne zna. Ali evo mogu očekivati da će Željo pobijediti, ali je teško prognozirati. Prije svega neka bude dobra utakmica, te se nadam da nećemo biti na nivou ovog posljednjeg derbija u Beogradu", rekao je za kraj razgovora Dželaludin Muharemović.