ZDRAVSTVENA STUDIJA

Jedna grupa lijekova pokazala se najučinkovitija u liječenju akutne migrene

Velika nova studija pokazala je da su triptani najučinkovitiji lijek za odrasle osobe koje pate od akutne migrene.

Više od 89.000 ljudi sudjelovalo je u istraživanju koje je vodio Univerzitet Oxford. Uspoređivali su učinkovitost 17 različitih oralnih lijekova koji se obično koriste za liječenje migrene, s rezultate su nedavno objavili u The British Medical Journalu.

Glavni autor studije rekao je da su četiri triptana - eletriptan, rizatriptan, sumatriptan i zolmitriptan - najučinkovitiji. Triptani su grupa lijekova koji se često daju kao alternativa kada lijekovi protiv bolova ne daju olakšanje. Djeluju tako da oponašaju radnje moždane hemikalije serotonina, ublažavajući preaktivne bolne živce, piše BBC. Inače, simptomi migrene su jake glavobolje, osjetljivost na svjetlo, smetnje vida, mučnina i povraćanje.

Uspoređujući lijekove, istraživači su otkrili da je eletriptan najučinkovitiji za ublažavanje bola nakon dva sata, a slijede ga rizatriptan, sumatriptan i zolmitriptan. Najučinkovitiji za ublažavanje bola do 24 sata bili su eletriptan i ibuprofen.

Noviji lijekovi, kao što su lasmiditan, rimegepant i ubrogepant također su bili uključeni u studiju, ali nisu bili tako učinkoviti kao triptani.

"Otkrili smo da su svi licencirani lijekovi bolji od placeba, ali neki su bolji od drugih aktivnih lijekova za akutno liječenje migrene, što je nešto novo", rekao je glavni autor Andrea Cipriani, profesor psihijatrije na Univerzitetu Oxford

Rekao je da se triptani trenutno u velikoj mjeri nedovoljno koriste i da bi ih se trebalo smatrati preferiranim tretmanom.

"Naša otkrića utiru put preciznom medicinskom pristupu u kliničkoj praksi i trebala bi se koristiti za informiranje budućih smjernica o liječenju akutnih migrena kako bi se osiguralo da pacijenti dobiju najbolju moguću zaštitu", dodao je.

"Iako triptani mogu biti vrlo učinkoviti za neke ljude s migrenom, mnogi ne reagiraju na njih", rekao je Robert Music, izvršni direktor Migraine Trusta, britanske dobrotvorne organizacije koja za cilj ima informirati i podržati osobe koje boluju od migrene. "Drugi imaju nepodnošljive nuspojave ili ih ne mogu uzimati, uključujući osobe s kardiovaskularnim bolestima. Česta upotreba triptana također može dovesti do glavobolje zbog prekomjerne upotrebe lijekova, što pogoršava problem".