očekuje se stagnacija

U Hrvatsku stigao vrhunac poplavnog vala Dunava, procjenjuje se da vodostaj neće doseći osam metara

Vodostaj rijeke nije rekordno porastao, ali se očekuje stagnacija u sljedećih nekoliko sati

U Hrvatskoj je prošao vrhunac poplavnog vala Dunava. Istovremeno operacije zaštite od poplava još uvijek traju u 70 područja u Mađarskoj.

Naime, vrhunac poplavnog vala Dunava sinoć je stigao do Hrvatske. Vodostaj rijeke nije rekordno porastao, ali se očekuje stagnacija u sljedećih nekoliko sati.

Dunav i još neke rijeke posljednjih su dana narasle nakon poplava izazvanih ciklonom Boris koja je zahvatila dijelove srednje i istočne Evrope.

Tomislav Novosel iz vodnoprivredne tvrtke Hrvatske vode rekao je da je vrhunac poplavnog vala u Hrvatsku stigao u dva sata iza ponoći. Na granici između Mađarske i Hrvatske, kod Batine na krajnjem istoku zemlje, izmjeren je vodostaj Dunava od 708 centimetara.

Novosel je izrazio uvjerenje da vodostaj sigurno neće doseći osam metara, te dodao kako se u idućim satima očekuje stagnacija, a potom i lagani pad.

Na Dunavu je obrana od poplava podignuta na više od 775 centimetara, što je bio jedan od najviših vodostaja ove rijeke u Hrvatskoj u 2013. godini.

Vrhunac poplavnog vala Dunava ranije je stigao do Mađarske, a rijeka se već povlači, objavio je danas predstavnik mađarskog ministarstva unutarnjih poslova, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Iako se vodostaj smanjuje, još uvijek traju akcije zaštite od poplava na 70 područja u Mađarskoj. Upozorenje na poplave bit će na snazi ​​do subote poslijepodne.