glumac je iz bijelog polja

Raport je istražio da li je Kasumović u registru pedofila Crne Gore: Iz Općinskog suda Sarajevo tvrde da su poslali presudu prošle godine

Zbog toga što je registar i u toj zemlji tajan, ne zna se da li je Kasumović u njega i uvršten, a ako i jeste, evidentno je da on zbog toga nije trpio nikakve posljedice

U Federaciji BiH uskoro bi trebao biti uspostavljen registar pedofila, međutim upitno je koliko će ovaj registar doprinijeti prevenciji i zaštiti djece od predatora koji ih sve češće vrebaju i napastvuju. Slučaj glumca Moamera Kasumovića najzornije svjedoči o tome kako se osoba s presudom za bludne radnje godinama bez problema kretala među djecom i maloljetnicima, a da javnost nije znala za njegove monstruozne sklonosti.

S obzirom na to da je Moamer Kasumović rođen u Crnoj Gori, u Bijelom Polju, gdje je i odselio nakon što je presuđen u BiH, Raport je provjeravao da li su nadležni organi u Crnoj Gori znali za tu presudu, jer u toj zemlji postoji registar pedofila odnosno vodi se posebna evidencija osoba koje su presuđene za djela učinjena na štetu djeteta.

Ako su i znali, Kasumović nije trpio nikakve posljedice zbog toga

U Direkciji za kaznenu i prekršajnu evidenciju pri Ministarstvu pravde Crne Gore, Raport je pitao da li je u njihovom registru evidentiran Moamer Kasumović kao osuđenik za bludne radnje nad maloljetnikom u BiH i da li su ih nadležni organi naše zemlje, shodno međunarodnim sporazumima između BiH i Crne Gore, obavijestili o tome.

Iz Direkcije su za Raport naveli da ne mogu odgovoriti na naša pitanja jer ih u tome ograničavaju tamošnje zakonske odredbe. Potvrdili su da se na osnovu odredbi Krivičnog zakonika Crne Gore vodi posebna evidencija o osobama koja su učinila djela na štetu djeteta, da se podaci o toj osobi vode trajno i da se ne mogu brisati.

No, šira javnost, odnosno mediji, te podatke ne mogu dobiti.

"Podaci iz posebne evidencije mogu se dati sudu, državnom tužilaštvu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica o kome se vodi posebna evidencija, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici policije, kada je to potrebno za vršenje poslova iz njene nadležnosti.

Podaci iz posebne evidencije mogu se, na obrazložen zahtjev, dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posljedice osude.

Državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa djecom dužni su da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa djecom, upisano u posebnu evidenciju.

Na podatke sadržane u posebnoj evidenciji, ako odredbama ovog zakonika nije drugačije propisano, shodno se primjenjuju odredbe zakona koji uređuju zaštitu podataka o ličnosti i tajnost podataka“, naveli su za Raport iz Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju Crne Gore.

S druge strane iz Općinskog suda Sarajevo na upit Raporta da li su nadležni organi Crne Gore obaviješteni o presudi protiv Kasumovića, odgovorili su potvrdno.

"U krivičnom predmetu protiv osuđenog M.K., zbog krivičnog djela Bludne radnje iz člana 208. stav. 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, obavještavamo Vas da je po pravosnažnosti presude Izvod podataka iz pravosnažne sudske presude dostavljen putem Ministarstva pravde BiH MUP-u Crne Gore, Policijskoj upravi Bijelo Polje dana 21. 6. 2023. godine kao i MUP-u Kantona Sarajevo dana 21. 6. 2023. godine. Statistički list je dostavljen Zavodu za statistiku FBiH", naveli su za Raport iz Općinskog suda Sarajevo.

Iz odgovora na Raportove upite jasno je da je BiH obavijestila još prošle godine nadležne u Crnoj Gori o presudi protiv Kasumovića i da je shodno tome on trebao biti upisan u registar pedofila u Crnoj Gori.

Kako je registar i u toj zemlji tajan, ne zna se da li je Kasumović u njega i uvršten, a ako i jeste, evidentno je da on zbog toga nije trpio nikakve posljedice, jer je u Crnoj Gori, kao i u ostalim zemljama regiona bio izuzetno poslovno i društveno angažiran.

Njegov status popularnog glumca čak mu je omogućavao i olakšan pristup djeci i drugim maloljetnicima, što znači da nije trpio nikakve posljedice ni presude, ni toga što je i njegova rodna zemlja Crna Gora bila obaviještena o presudi.

Tek nakon Raportovog teksta o presudi Kasumoviću uslijedilo je otkazivanje angažmana u poslovima koje radio.

Nažalost, ovaj primjer pokazuje da tajni registri pedofila ne rješavaju probleme napada predatora na djecu koja se od njih ne mogu odbraniti, a bez saznanja o takvim osobama pravovremena zaštita djece od njih nije moguća.

Iz Suda kažu da predmet još nije arhiviran, pa zato nema ni izreke presude

Iz Općinskog suda u Sarajevu, Raport je dobio i odgovor na pitanje zbog čega izreka presude Moameru Kasumoviću nije objavljena na zvaničnoj stranici Suda, gdje je dostupno nekoliko drugih presuda za bludne radnje nad maloljetnicima, o čemu je Raport već pisao.

Iz Općinskog suda Sarajevo, kažu da za to još nisu ispunjeni potrebni uvjeti.

"U vezi sa Vašim upitom obavještavamo Vas da kada je riječ o objavljivanju sudskih odluka na web stranici suda, postoje dva kriterija, a to su da je predmet arhiviran te da se kod predmeta u kojima je bila isključena javnost objavljuju samo izreke odluke, bez obrazloženja.

U konkretnom slučaju predmet koji navodite nije još uvijek arhiviran te samim tim nisu stečeni uslovi da izreka anonimizirane odluke bude objavljena na web stranici suda.

Nadalje, napominjemo da je u konkretnom slučaju Općinski sud u Sarajevu na zahtjev pojedinih medijskih kuća dostavljao izreku anonimizirane odluke protiv osuđenog M.K., broj 65 0 K 888633 21 K.", naveli su za Raport iz Općinskog suda Sarajevo.

Podsjećamo, pravosnažna presuda o godini zatvorske kazne protiv Kasumovića donesena je prije više od godinu dana, a kako vidimo taj predmet još nije arhiviran što je uvjet za objavu presude, što znači da i ova praksa pogoduje osuđenima za bludne radnje jer da primjerice Kasumović nije otkupio zatvorsku kaznu za oko 36.000 KM, što mu omogućava zakon, on bi i odležao zatvorsku kaznu, a presuda protiv njega još ne bi bila objavljena.