pred proteste

Oglasili se Prijatelji životinja: U subotu ćemo tražiti izmjene zakona kako bi zlostavljači životinja išli u zatvor

Iz udruženja Prijatelji životinja oglasili su se povodom monstruoznog mučenja psa Mede prošlog vikenda u Lukavici. Pozvali su građane da se masovno pridruže protestima koji su zakazani za subotu ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 12 sati.

Na protestima će tražiti izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH i RS, s apelom za strožijim kaznama i to na pet godina. Iz Udruženja poručuju da Krivični zakon BiH uopće nije okarakterizirao ovo djelo kao krivično. Također će tražiti i izmjene i dopune Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kako bi došlo do izmjene trenutne minimalne kazne, koja sada iznosi 30 KM, te izmjene u smislu formiranja općinskih registara sa monitoringom adresa na kojima žive vlasnički psi i njihovim protokolisanjem u bazi podataka BiH.

Prijatelji životinja podsjećaju da je u jutarnjim satima 22.09.2024. godine je u Istočnom Sarajevu, osumnjičeni Aleksandar Matić nanio teške tjelesne povrede psu pucajući mu u predio glave tri puta iz sačme, vukao psa traktorom, te ga namjeravao živog ukopati.

"Sve je to počinio jer mu je pas ušao u dvorište kuće kako bi se napio vode. Psa je potom zavezao za traktor te vukao selom, za što postoje videosnimci i svjedoci. Planirao je psa ukopati, još uvijek živog. Nažalost, uprkos svom zalaganju, borbi i trudu svih učesnika, pas u večernjim satima uginuo u bolovima i patnji. S obzirom na to da postoji jako veliki broj materijalnih dokaza kao i svjedoka, da je leš psa poslan na obdukciju na veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, da je pronađeno oružje u kući osumnjičenog, lice je privedeno i donijeta je odluka o zadržavanju na 30 dana.

U našoj državi nerijetko se dešava da ovakvi I slični procesi ne bivaju sankcionisani, da ovakva krivična djela ishoduju uslovnom ili minimalnom kaznom, a da Krivični zakon u FBiH propisuje kaznu zatvora u trajanju do pola godine za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, dok u RS ista kazna seže i do 2 godine želimo iskazati zabrinutost i apelujemo javnosti za strožijim kaznama. Osumnjičeni i lica poput njega uistinu predstavljaju opasnost ne samo za životinje, nego i za našu djecu i nas same", kažu iz Udruženja Prijatelji životinja.

Udruženje poziva na podršku kako se ovakvi monstruozni zločini više ne bi ponavljali.