ministar vanjskih poslova

Turski mediji prenijeli Konakovićev govor u UN-u: Povukao je paralele između rata u BiH 1992. – 1995. i onoga što se danas događa u Gazi


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je na Sastanku ministara vanjskih poslova Pokreta nesvrstanih (NAM) održanom na marginama 79. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

Konaković je tom prilikom održao govor o temi "Zaštita civila u oružanom sukobu: solidarnost s palestinskim narodom", kojim je rasplakao ambasadoricu Palestine, a izazvao oštre reakcije kolege iz Srbije Marka Đurića.

Njegov govor prenijeli su i turski mediji.

"Ministar Konaković je povukao paralele između rata u Bosni i Hercegovini 1992. - 95. godine i onoga što se danas događa u Gazi. Podsjetivši na to da je BiH tokom rata bila napadnuta i okupirana od snažno naoružanih srpskih snaga, Konaković je naveo da je UN tada uveo embargo na oružje BiH i onemogućio narodu BiH da zaštiti svoje domove, obitelji i domovinu", piše turski Cumhuriyet.

“Spisak ratnih zločina i užasa s kojima se naš narod suočava je beskonačan. Ali s velikim ponosom mogu reći da smo uvijek poštovali ratna pravila i međunarodno pravo kada smo se branili od snažno naoružanog neprijatelja. Iako su nas svi prepustili sami sebi, nikada nismo opravdavali ubijanje nedužnih civila”, citirao je turski medij Konakovića.

List dodaje da je Konaković naveo da je Bosna i Hercegovina i u najtežim vremenima izbjegavala biti slična svojim neprijateljima koji su počinili najteže zločine protiv čovječnosti na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, te dodao:

"Iz tog razloga danas, kao predstavnici hrabrih i ponosne Bosne i Hercegovine, stojimo sa svom moralnom dosljednošću. Naša je dužnost zahtijevati od onih koji su na vlasti da hitno zaustave najbrutalnije ubistvo djece, žena, muškaraca i svih civila u Gazi”.

Potom je ministar dodao: “Ubijeno je više od 41 hiljadu ljudi, a najviše žena i djece. Škole nisu legitimni vojni ciljevi. Izbjeglički šatori nisu legitimni vojni ciljevi. Tržišta nisu legitimni vojni ciljevi. Djeca koja se igraju nisu legitimne vojne mete. Bolnice nisu legitimni vojni ciljevi. Novinari nisu legitimne vojne mete. Ljudska prava, pravo i međunarodni zakoni trebaju biti isti za sve. Ove lekcije su bolno naučene u Srebrenici prije 30 godina. Nemojte sada činiti iste greške", prenosi Cumhuriyet.