novo otkriće

U Australiji pronađena nova vrsta morskih pasa duhova

Naučnici su došli do uzbudljivog otkrića u vodama oko Australije i Novog Zelanda: Identificirana je dosad nepoznata vrsta takozvanih morskih pasa duhova.

Tim istraživača s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) otkrio je dosad nepoznatu vrstu morskog psa duha u dubokim, hladnim vodama u blizini Australije i Novog Zelanda.


Ova vrsta ima naučno ime Harriotta avia i uzbudljiv je dodatak već poznatim vrstama ovih misterioznih hrskavičavih riba. Jučer, utorak, NIWA je objavila ovo izvanredno otkriće u službenom saopćenju za javnost.

Nova vrsta morskog psa, koja je nazvana "riba sablast s bodljikavim nosom", karakterizirana je svojim prepoznatljivim obilježjima, uključujući primjetno dugačak, šiljasti nos. Koža životinje je smeđe boje, a dugačak, tanak rep i velike tamne oči daju ribi prepoznatljiv izgled.


Kako dalje izvještava NIWA, ova se vrsta ribe “ranije smatrala dijelom svjetske vrste”. No, intenzivnim genetskim i morfološkim studijama istraživači su otkrili da se ovaj morski pas duh značajno razlikuje od svojih "rođaka", odnosno drugih srodnih vrsta. Morski psi duhovi pripadaju skupini hrskavičnjača i bliski su srodnici morskih pasa i raža.

Međutim, za razliku od svojih istaknutijih rođaka, oni imaju glatku kožu bez ljuski i zube poput kljuna. Njihov način života i razmnožavanje ostaju uglavnom nepoznati zbog njihovih dubokomorskih staništa.

Brit Finucci, istraživač NIWA-e, koji je bio ključan u ovom otkriću, komentirao je izazov proučavanja ovih rijetkih životinja. Stanište ovih morskih pasa duhova je na velikim dubinama u Tihom okeanu, gdje prodire malo svjetla i gdje su uvjeti ekstremni. Zato se zasad vrlo malo zna o njihovoj biologiji i jesu li uopće ugroženi.

Uprkos tim izazovima, Finucci vidi posebnu privlačnost otkrića u poteškoćama istraživanja ovih životinja.

“Saznanje da smo pronašli nešto potpuno novo daje nam dodatnu motivaciju da saznamo više o tim misterioznim morskim stvorenjima”, kaže istraživačica.

Finucci je novu vrstu odlučila nazvati Harriotta avia – kao uspomenu na svoju baku.

“Avia” je latinska riječ za “baku”, a za naučnicu je ovo ime vrlo posebna čast.

“Moja me baka podržavala tokom moje karijere i želio sam joj uzvratiti na ovaj način,” rekao je Finucci.