Svijet

Situacija izmiče kontroli: Joe Biden najavio “sveopći rat” na Bliskom Istoku

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je na Bliskom istoku moguć "sveopći rat", ali da je prozor još uvijek otvoren za povlačenje regije s ruba eskalacije sukoba.

“Sveobuhvatni rat je moguć”, rekao je Biden u dnevnom talk showu ABC-ja “The View”.

"Ali mislim da postoji i prilika - još uvijek smo u igri za postizanje rješenja koje bi moglo iz temelja promijeniti cijelu regiju", nastavio je.

Biden je govorio dok su napetosti rasle između Izraela i Hezbollaha i dok su američki dužnosnici opisali pregovore o prekidu vatre i taocima u Gazi kao zapete.

Predsjednik SAD je ponovio važnost pronalaženja rješenja s dvije države i rekao da je još uvijek otvoren put za osiguranje takvog ishoda.

"Postoji način da se to učini, a oni imaju mogućnost - ne želim preuveličavati, ali mogućnost - ako se možemo pozabaviti prekidom vatre u Libanonu, da se može pomaknuti prema Zapadnoj obali, ali mi također moraju imati posla s Gazom”, rekao je.

“Ali to je moguće,” rekao je, “i ja koristim svaki djelić energije koju imam sa svojim timom… da to učinim. Postoji želja da se vidi promjena u regiji.”