premijer liga bih

Željezničar izdržao nalete Sarajeva: Vedad Muftić spasio Plave na Koševu


Fudbaleri Sarajeva i Željezničara podijelili su bodove odigravši 1:1 na stadionu "Asim Ferhatović-Hase" u 153. vječitom gradskom derbiju.

Plavi su bolje otvorili susret i sa dvije odlične prilike, preko Šabića, a zatim i jedne gužve ispred gola Rockova, zaprijetili Sarajevu.

Sarajevo je nakon početnog pritiska Željezničara se oslobodilo te u sedmoj minuti odbrana “Plavih” raščiščava jednu opasnu situaciju ispred svog gola, dok u osmoj minunti Guliashvili pokušava glavom ali bez uspjeha.

U 12. minuti viđeno je još jedno uzbuđenje pred golom Sarajeva. Marković je pogodio mrežu nakon ubačaja Boljevića, ali dosuđen je ofsajd u kojem se nalazio crnogorski internacionalac. Tri minute poslije Šabić ponovo dobro prolazi po desnoj strani i upošljava Boljevića čiji udarac je izblokiran.

Preuzeo je potom Željezničar inicijativu na terenu a u 28. minuti Hiroš šutira iz slobodnog udarca s 25 metara pored gola Rockova.

Od 30. minute Sarajevo je bilo to koje je bilo konkretnije na terenu, vezali su i nekoliko kornera, a tražili su i jedanaesterac u 32. minuti jer su smatrali da je jedan fudbaler Željezničara igrao rukom u šesnaestercu, međutim nakon VAR provjere od najstrožije kazne nije bilo ništa.

Tempo igre je potom opao u odnosu na poprilično vatren početak s obje strane. Napravljeno je nekoliko prekida zbog intervencija medicinskih timova oba kluba, što se jasno osjetilo na dešavanjima na terenu.

Ipak, nakon odlične akcije u 42. minuti Hiroš se dobro snalazi i upošljava Boljevića koji pogađa za 1:0 i erupciju oduševljenja na južnoj tribini “Koševa”.

Drugo poluvrijeme su konkretnije otvorili fudbaleri Sarajeva koji su u 50. minuti imali odličnu priliku. Najprije se nisu uspjeli snaći nakon jednog nesporazuma u odbrani Željezničara, a zatim Kyeremeh s 20 metara šutira malo pored gola Muftića. U 59. minuti Mehmedović šutira s ivice šesnaesterca, ali Muftić dobro interveniše.

Sarajevo je terensku inicijativu i veliki broj grešaka u odbrani Željezničara iskoristio u 62. minuti kada je nakon kornera Oliveire pogodio Soldo za 1:1.

Nastavilo je Sarajevo prijetiti i nakon izjednačujućeg pogotka. U 67. Kyeremh šutira pored gola udarcem s distance, a u 71. iz slične pozicije i Mustafić šutira pored gola Muftića.

Kako se finiš utakmice bližio, tako su oba tima igrala opreznije s ciljem da ne dozvole grešku iz koje bi stigla promjena rezultata. Sarajevo je imalo inicijativu kao kroz cijelo drugo poluvrijeme, ali napadi su bili sve jaloviji.

U sedam minuta nadoknade vremena nismo vidjeli mnogo toga, pa je 153. sarajevski derbi po 61. put završen bez pobjednika.