strah od eskalacije

Macron upozorio Izrael: Ne može se napasti Liban bez posljedica

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u srijedu rekao da Izrael ne može proširiti svoje operacije na Liban bez posljedica, pozivajući sve strane na deeskalaciju situacije.

"Izrael ne može, bez posljedica, samo proširiti svoje operacije na Liban. Francuska zahtijeva da svi poštuju svoje obaveze duž Plave linije", rekao je Macron u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.

On je rekao da će Francuska preduzeti korake kako bi osigurala da se čuje diplomatski glas, jer je "neophodan" za zaštitu civila i sprečavanje širenja sukoba u regionu.

"Ne može biti rata u Libanu. Zbog toga pozivamo Izrael da prekine ovu eskalaciju u Libanu i Hezbollah da prekine lansiranje projektila na Izrael. Pozivamo sve one koji im daju sredstva da to učine da prestanu s tim", rekao je.

Izrael je pokrenuo talase smrtonosnih vazdušnih napada u Libanu od ponedjeljka ujutro u kojima je prema libanskim zdravstvenim vlastima ubijeno skoro 610 ljudi i ranjeno više od 2.000.

Prekogranični sukobi Izraela i libanske grupe Hezbollah počeli su nakon izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno oko 41.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece.