pozitivne priče

Dolje južno, nastao iz krša, sija suncem obasjan grad: Ko bi mog'o opjevati redom sve ljepote divnoga Mostara?

Nekoć grad sa toliko različitosti danas je podijeljen na dva dijela...

Ko bi mog'o opjevati redom
Sve ljepote divnoga Mostara?
Zar se čudiš, srce, što ga ljubim
Sa ljubavlju sinovskoga žara?
, prvi su stihovi pjesme/gazela o Mostaru, čiji je autor Derviš-paša Bajezidagić. Pjesma opisuje Mostar i sve njegove ljepote, uključujući Stari most i Neretvu.

Mostar je jedan od najposjećenijih, ali i najprepoznatljivijih gradova u Bosni i Hercegovini, a često se nalazi i na listama top turističkih destinacija na svijetu koje se preporučuju za posjetu. Smješten na jugu zemlje, jedan je od najsunčanijih i najtoplijih gradova u našoj zemlji.

Jedinstvenu arhitekturu Mostara krasi Stari most, ali i mnogi drugi detalji iz bogate kulture i historije kojima se grad na Neretvi može pohvaliti. Ime rijeke Neretve znači 'Božji dar' i smatra se za najhladniju rijeku na svijetu sa prosječnom godišnjom temperaturom od oko 7 stepeni.

Poznat je po Starom mostu, izgrađenom u 16. stoljeću, koji je srušen tokom rata u Bosni i Hercegovini 9. novembra 1993. da bi nakon rata, 2004. godine, ponovo bio izgrađen. Stari most prvi je kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini uvršten na UNESCO-ov spisak zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Kako je Mostar dobio ime?

Ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama Neretve.

Najveći je grad u Hercegovini, njezin privredni, kulturni i saobraćajni centar. Nalazi se 132 km jugozapadno od Sarajeva, odnosno 65 km sjeveroistočno od Ploča.

Nastao je na prijelaznom području iz niskoga hercegovačkoga krša u planinsko područje, gdje je stari trgovački put iz zaleđa prelazio Neretvu i nastavljao se prema moru.

Prethistorijsko doba

Šire područje današnjeg Mostara bilo je naseljeno još u prethistorijskom vremenu, što potvrđuju brojna nalazišta (više od 150) iz neolitika, bakarnog, bronzanog i željeznog doba. Među njima su naseljene pećine, grobovi, oružje, predrimski novac i slično. Uz stočarstvo i zemljoradnju, u željeznom dobu razvija se i trgovina s okolnim centrima.

Osnivanje grada Mostara vezano je za izgradnju dviju kula/utvrda sredinom 15. stoljeća, vjerovatno u doba hercega Stjepana. Utvrda na desnoj obali Neretve zvala se Tara, a na lijevoj Halebija. Kula Herceguša sagrađena je neposredno uz Taru. Služila je u odbrambene svrhe, a i za čuvanje nekadašnjeg visećeg drvenog mosta. Izgrađena je za vrijeme hercega Stjepana, po kome je i dobila ime.

Prvi spomen grada

Prvi pisani spomen Mostara također je vezan za ove dvije kule: dubrovački izvještaj od 3. aprila 1452. opisuje kako se Vladislav Hercegović pobunio protiv oca Stjepana, otevši mu neke posjede. U izvještaju stoji: "ha preso quello di (…) Blagay et do castelli al ponte de Neretva (uzeo je (…) Blagaj i dvije utvrde na mostu na Neretvi).

Već 1444. godine indirektno se spominje most na lokaciji današnjeg Mostara, i to u povelji aragonsko-napuljskog kralja Alfonsa Velikodušnog.

Ime Mostar prvi se put pojavljuje u osmanlijskom popisu stanovništva iz 1468–1469. godine, a da se ono odnosi na naselje oko dviju kula na Neretvi jasno je iz jednog dokumenta sa sjednice vijeća Dubrovačke republike 1474. godine, što ga svrstava u relativno starija naselja Hercegovine.

Širenje Mostara

U 16. i 17. stoljeću bilježi se intenzivno širenje grada. Krajem ovog razdoblja Mostar je imao oko 10.000 stanovnika. Grad se razvijao kao tipično osmanlijsko naselje, s karakterističnim stambenim četvrtima - mahalama, i trgovačkom četvrti - čaršijom. Tokom 18. stoljeća došlo je do stagnacije i pada broja stanovnika.

Godine 1833. osnovan je poseban hercegovački pašaluk, sa sjedištem u Mostaru, na čelu s Ali-pašom Rizvanbegovićem, koji je dobio i vezirski naslov. Otvoreni su i konzulati nekih zemalja, poput Austrije, Italije, Rusije, Velike Britanije i Francuske.

Baš kao i doba osmanlijske vladavine, i doba Austro-Ugarske ostavilo je veliki trag na Mostar.

U ovom periodu izgrađeno je dosta zgrada evropskog stila, pa je tako i Mostar sve više počeo ličiti na srednjoevropski grad. Građevine orijentalnog stila sve su se više počele miješati sa zgradama austro-ugarske gradnje i to je činilo jedan veoma zanimljiv spoj.

Velik broj građevina u doba Austro-Ugarske izgrađen je na Glavnoj ulici u Mostaru (današnji dio Ul. maršala Tita). Jedna od najljepših građevina ovog stila jest zgrada Gimnazije, koja podsjeća na sarajevsku Vijećnicu.

Jedan od najpoznatijih gradova bivše zemlje

Do 1991. godine Mostar je bio mješavina kultura, naroda, vjera, civilizacija. Po tome je upravo i bio jedan od najpoznatijih gradova u bivšoj Jugoslaviji.

Za vrijeme Rata u Bosni i Hercegovini Bošnjaci su protjerani u istočni dio grada, a Hrvati su ostali u zapadnom dijelu (kasnije samoprozvanom Zapadnom Mostaru). Mostar je usljed rata 1992–1995. dobio dvije homogene cjeline (bošnjačku i hrvatsku) dok je broj Srba u gradu sveden na manje od 5.000.

Mostar je bio i najrazrušeniji grad u Bosni i Hercegovini u posljednjem ratu, naročito Bulevar narodne revolucije i Ulica Alekse Šantića, a srušen je i simbol grada Stari most.

Smještajem u dolini Neretve, kojom prolaze željeznička pruga i cesta Sarajevo–Ploče, Mostar je i značajno saobraćajno čvorište, koje nadopunjuje međunarodni aerodrom.

Jedinstvenu arhitektonsko-urbanu cjelinu (na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 2005.) čini dio nekadašnje čaršije s trgovinama, obrtničkim radionicama… te prilaz veličanstvenom, oko 20 metara visokom kamenom mostu - Stari most.

Simbol Mostara

Stari most na Neretvi u Mostaru sagrađen je između 1557. i 1566, a djelo je osmanlijskog graditelja Hajrudina.

Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha od Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikad raspao. Međutim, nema podataka da je Hajrudin ikad vidio svoj most. Umjesto njega gradnjom je rukovodio lokalni vakif Mehmed Karađoz-beg.

Dana 9. novembra 1993. srušen je u jeku rata u Bosni i Hercegovini, a nakon obnove, u julu 2005., most je uvršten na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika kulture.

Od turističke je važnosti i tradicionalno takmičenje u skokovima s ovog mosta, koji imaju vrlo dugu historiju. Od 2015. Stari most domaćin je i takmičenja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu. Ipak, nisu samo skokovi ono što privlači turiste u Mostaru. Stari grad, jedinstven arhitektonski sklop u svijetu, mjesto je koje godišnje posjete stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. Pogled sa smaragdnu Neretvu je posebno iskustvo.

Stari grad je pokriven wi-fi internetom, a kada je u pitanju internet u BiH, posebne pogodnosti možete pronaći na LINKU.

Ipak, Stari most je poznat kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Sam most kroz historiju je nazivan "Novi", "Sultan-Sulejmanov", "Veliki" i "Stari".

Podjela grada

Mostar ima burnu i tešku historiju iza sebe. Nekoć grad sa toliko različitosti danas je podijeljen na dva dijela: zapadni - hrvatski dio i istočni - bošnjački.

O gradu na Neretvi opjevane su brojne pjesme, a ovaj tekst ćemo privesti kraju sa stihovima dobre poznate Merlinove pjesme "Mostarska".

"Ja ću biti sijed, ja ću biti star
Al' biće vječno mlad moj Mostar
Ja ću biti sijed, ja ću biti star
Al' zauvijek je mlad moj Mostar
."

Projekt Pozitivne priče podržao je BH Telecom.