istraživanje pokazalo

Doktori otkrili da mozak stvara 3 kopije svega što zapamtite

Jeste li ikada razmišljali o tome kako vaš mozak pohranjuje uspomene?

Svaki trenutak vašeg života – od mirisa jutarnje kafe do prvog dana škole – pohranjen je negdje u vašoj glavi. Ali što ako vam kažemo da vaš mozak ne stvara samo jednu kopiju tih uspomena, već čak tri?

Novo istraživanje otkrilo je da je vaš mozak prava mala tvornica uspomena, koja svaku novu memoriju duplicira tri puta kako bi osigurao da se sjećanja pohranjuju, prilagođavaju i, ako je potrebno, zaboravljaju.

Zvuči nevjerovatno, zar ne? Ali kako i zašto se to događa?

Memorija je ključna za naše svakodnevno funkcioniranje. Ona nam pomaže da naučimo iz prošlih iskustava, donosimo odluke, planiramo budućnost i održavamo osjećaj identiteta. Kad ne bismo pamtili, ne bismo mogli učiti ili se razvijati kao osobe. Zato je ovo novo otkriće toliko važno – ono nam pruža novi uvid u to kako naš mozak radi i, možda još važnije, kako ga možemo bolje razumjeti i liječiti kada nešto pođe po zlu.

Glavna otkrića

Tim naučnika sa Sveučilišta u Baselu proveo je fascinantno istraživanje koje je promijenilo naše razumijevanje procesa pamćenja. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science, pokazalo je da naš mozak stvara tri različite kopije svake nove memorije u hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za učenje i pamćenje.

Zvuči komplicirano?

Ne brinite, evo jednostavnog objašnjenja. Svaka nova memorija pohranjuje se u tri različite skupine neurona: rano nastale, kasno nastale i one srednje faze.

Rano nastali neuroni stvaraju kopiju koja je u početku slaba, ali s vremenom postaje sve jača. Nasuprot tome, kasno nastali neuroni stvaraju snažne, ali prolazne kopije koje s vremenom blijede.

Konačno, neuroni srednje faze stvaraju stabilne kopije koje nisu tako lako zaboravljive ili teško dostupne kao druge dvije vrste.

Detalji istraživanja

Kako su naučnici došli do ovih otkrića? Koristeći se mozgovima miševa, istraživači su mogli proučiti kako se uspomene stvaraju i pohranjuju na molekularnoj razini. Promatrajući aktivnost neurona u hipokampusu, otkrili su da različite skupine neurona imaju različite uloge u procesu pamćenja.

Primjerice, uspomene pohranjene u kasno nastalim neuronima lako su podložne promjenama, što znači da se mogu prilagoditi novim informacijama ili okolnostima. Ovo je korisno za učenje novih stvari ili prilagođavanje promjenama u okolini.

S druge strane, uspomene pohranjene u rano nastalim neuronima ostaju relativno nepromijenjene tijekom vremena, pružajući stabilan temelj za dugotrajno sjećanje. Neuroni srednje faze nalaze se negdje između ove dvije krajnosti, pružajući ravnotežu između stabilnosti i fleksibilnosti.