važne poruke

Svjetski mediji prenijeli Bećirovićev govor u UN-u

Govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku izazvao je veliku pažnju stranih medija. Britanski Sky  News uživo je prenosio Bećirovićev govor, a na njegov govor osvrnuli su se i drugi strani mediji. Veliku pažnju izazvao je i u susjednoj Srbiji.

Naime, Bećirović je, između ostalog, za govornicom Generalne skupštine UN-a, javno upozorio svjetsku javnost da rukovodstvo Republike Srbije ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Srbija je uputila pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine, kao „odgovor na Bećirovićev istup“. Kako prenosi Tanjug, Srbija u pismu navodi da je Bećirović iznio niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda.

U pismu se naglašava i da je “političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome prijetnja čini još malicioznijim”.