stiže tužilac

U fokusu Brammertzove posjete BiH procesuiranje ratnih zločina i regionalna saradnja

Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz posjetio je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 23. do 25. septembra u sklopu priprema za njegov redovni dvogodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

Brammertz je sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine Davorom Bunozom, vršiteljicom dužnosti predsjednika Suda BiH Minkom Kreho i glavnim tužiocem BiH Milankom Kajganićem razgovarao o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i regionalnoj saradnji. Sastao se i sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV), predstavnicima udruženja žrtava i članovima diplomatske zajednice, objavio je MRMKS.

"Brammertz i ministar Bunoza razgovarali su o ključnoj ulozi koju Ministarstvo pravde mora imati u unapređenju regionalne saradnje u oblasti pravosuđa za ratne zločine. Tužilac Brammertz je pojasnio situaciju sa oko 500 osoba osumnjičenih ili optuženih za ratne zločine počinjene u BiH, a koji sada borave u drugim zemljama regiona, pretežno u Hrvatskoj i Srbiji. On je dodao da je dobio saglasnost hrvatskih i srbijanskih vlasti da takvi predmeti budu prioritetno proslijeđeni i da je prenošenje takvih predmeta u istražnu fazu dobrodošlo", navodi se u saopštenju.

Tužilac Brammertz je ohrabrio Ministarstvo pravde BiH da pruži političku i tehničku podršku ovom procesu, uključujući i izdvajanje dovoljnih ministarskih resursa. Također je ohrabrio Ministarstvo da se više angažuje na pitanjima vezanim za zahtjeve za pomoć u predmetima ratnih zločina prema drugim državama u regiji, uključujući značajan zaostatak neriješenih zahtjeva u Hrvatskoj.

Ministar Bunoza je potvrdio posvećenost evropskim integracijama, što za Ministarstvo znači podršku pravosuđu za ratne zločine kao suštinskom dijelu vladavine prava i procesa pomirenja. Potvrdio je da će sa kolegama ministrima u regionu podržati regionalnu saradnju u oblasti pravosuđa za ratne zločine.

Od Ureda tužioca također je zatraženo da pomogne vlastima BiH u osiguravanju odgovornosti za ratne zločince koji su pobjegli izvan regiona, a tužilac Brammertz je potvrdio da je to pitanje također prioritet za njegovu kancelariju. Dogovoreno je da se jača operativna saradnja Tužilaštva i Ministarstva radi daljeg unapređenja međunarodne saradnje na pitanjima ratnih zločina.

"Tužilac Brammertz i vršiteljica dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Kreho razgovarali su o ustupanju zemljama u regionu potvrđenih optužnica protiv optuženih koji su nedostupni. Kreho je izrazila zahvalnost na podršci tužioca Brammertza po ovom pitanju. Nadalje, pozdravila je zaključke VSTV-a da ovaj proces treba da napreduje kao prioritet i objasnila da će Sud BiH u tom pogledu raditi brzo i efikasno", navodi se.

Brammertz je također čestitao Sudu BiH na okončanju skoro 700 predmeta ratnih zločina, što je izuzetan uspjeh kako iz regionalne tako i iz globalne perspektive, dodaje se.

Tužilac Brammertz i glavni tužioc BiH Kajganić razgovarali su o ustupanju zemljama regiona istraga za ratne zločine protiv osumnjičenih koji su nedostupni i statusu procesuiranja ratnih zločina u BiH. Brammertz je prepoznao rezultate koje je Tužilaštvo BiH postiglo u proteklim godinama, posebno ističući odluku glavnog tužioca Kajganića da prioritetno odredi završetak istraga u složenim predmetima.

Kajganić je izrazio duboku zahvalnost na pomoći koju je Ured tužioca Brammertza pružio Tužilaštvu BiH, uključujući odgovore na zahtjeve za dokazima, pružanje direktne pomoći u predmetu i pripremu detaljnih istražnih dosijea. Potvrdio je da je podrška Ureda tužioca Brammertza bila i ostaje ključna za rad Tužilaštva BiH.

Ovom posjetom Sarajevu završena je turneja regionu tužioca Brammertza, koji je ranije ovog mjeseca posjetio i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Tužilac Brammertz će svoj sljedeći izvještaj predstaviti VSUN-u kasnije ove godine.