po ugledu na Sarajevo

I Banja Luka dobila spomenik kralju Tvrtku. Karić odbrusila Stanivukoviću: Banjalučki srednjoškolac zna da je Tvrtko bosanski vladar!

Pokušaj prekrajanja historije od strane banjalučkog srednjoškolca poništit će historijski arhivi, dokumenti i naučne studije meritornih historičara, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Reakcija je uslijedila nakon što je u Banjoj Luci otkriven spomenik bosanskom vladaru Tvrtku I Kotromaniću za kojeg gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković lažno tvrdi da je bio srpski vladar.

"Dok neki pokušavaju da prisvoje našu istoriju i govore da je Tvrtko bio nešto drugo, mi znamo i branimo istinu – Tvrtko je bio srpski vladar krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića i ponosno nosio titulu kralja Srba, Bosne, Primorja i zapadnih zemalja", napisao je Stanivuković na X-u.

Na to je reagovala gradonačelnica Karić koja je poručila da su i Kulin i Tvrtko bosanski vladari, banovi i kraljevi.

"Milenij cijeli zemljice, zemlje, banovine, kraljevine, vilajeta, republike, države Bosne i Hercegovine. Znaju to svi. Zna i srednjoškolac, zna i šef mu Mile. Znaju i mentori u SANU koji Dobricinom strategijom laži i mijenjanjem nepobitnih historijskih činjenica žele pripremiti teren da bi prisvojili ono što im nikada pripadalo nije.

Kad se magla politikantskih spinova i laži raziđe ostat će samo spomenici velikim bosanskim vladarima u našoj šeher Banjaluci", kazala je gradonačelnica Sarajeva.

Zahvalila je svakom ko svojim djelima baštini hiljadugodišnju bosansku državnost.

"Draško, ipak, hvala ti!", poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u svom odgovoru.

Podsjetimo, prvo je u Sarajevu, u augustu 2023. godine, postavljen spomenik jednom od najzačanijih srednjovjekovnih vladara Bosne – kralju Tvrtku I Kotromaniću, a na inicijativu gradonačelnice Benjamine Karić.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – oko 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. Smatra se jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.