URAGAN HELENE

Jedna od najvećih oluja ovog vijeka pogodila Floridu. Nivo mora bi mogao porasti za 6 metara

Jaka kiša poplavila je ceste i zatvorila aerodrome na Floridi i prije nego je uragan Helene došao nad područje Floride.

Oluja je s vjetrovima od 215 km/h postala uragan 4. kategorije, rekao je Nacionalni centar za uragane (NHC), i očekuje se da će nastaviti dobivati ​​na snazi.

Vlasti upozoravaju da bi oluja mogla donijeti "katastrofalan" porast nivoa mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla.

Stanovnicima je preporučena evakuacija, a upozoreni su i da bi obilne kiše mogle izazvati bujične poplave u nekim područjima.

Glavni grad Floride, Tallahassee, koji broji 200.000 stanovnika, mogao bi biti značajno pogođen uraganom.

Dvoje mrtvih u Alamu

Dvoje ljudi je poginulo u gradu Alamo, Georgia, nakon što ih je zahvatio tornado povezan s olujnim sistemom uragana Helene, izjavila je gradonačelnica za CNN.

"U ovom trenutku možemo potvrditi da je došlo do smrtnih slučajeva, ali imena stradalih još nisu objavljena. Dodatne informacije podijelit ćemo čim budu dostupne", izjavila je gradonačelnica Pamela Bess Lee.

Guverner poslao upozorenje

Guverner Floride Ron DeSantis zamolio je stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru i izbjegavaju izlazak na ceste jer snažan porast nivoa mora uzrokovan uraganom Helene poplavljuje ulice i stvara opasne uvjete.

Značajan porast nivoa mora u dijelovima Floride, posebice na jugozapadu Floride i području zaljeva Tampa, uzrokuje poplave na cestama i otežava promet, rekao je guverner na konferenciji za novinare u Tallahasseeju.

Helene će nastaviti uzrokovati poplave duž zapadne obale Floride, što će dodatno otežavati promet, dodao je.

Veliki mostovi u područjima poput zaljeva Tampa su zatvoreni, a Odjel za promet Floride će ih pregledati i ponovno otvoriti kada bude sigurno, rekao je guverner.

"Možda ćete osjetiti da se oluja smirila. Ali imajte na umu da oluja nije gotova i vrlo je, vrlo opasno izlaziti van, posebno s obzirom na brzinu kojom se ova oluja kreće", upozorio je.

"Scenarij koji se stvarno ne može preživjeti"

Dužnosnici su pozvali stanovnike na putu oluje da poslušaju naredbe o obveznoj evakuaciji ili će se suočiti s uvjetima opasnim po život.

"Odigrat će se scenarij koji se stvarno ne može preživjeti" u obalnom području, rekao je direktor NHC-a Michael Brennan, s vodom koja može uništiti zgrade i nositi automobile.

Porast vodostaja mogao bi mjestimice na obalama doseći i 6 metara, što je visina dvospratnice.