preminuo kandidat

Ime preminulog kandidata uoči izbora ostaje na listi, a općinske izborne komisije su dužne na biračka mjesta postaviti obavijesti o njegovoj smrti

To znači da ime preminulog Sulejmanovića ostaje na biračkim listićima koji su već odštampani, ali će izborna administracija u Fojnici obavijestiti birače da je kandidat preminuo

Tužna vijest o iznenadnoj smrti Emira Sulejmanovića, kandidata „Trojke“ za načelnika Fojnice, otvorila je i pitanje o tome šta će poduzeti Centralna izborna komisija BiH u ovom slučaju.

Za sada se CIKBiH nije oglašavao o ovom slučaju, a kako Raport saznaje nezvanično u Komisiji, Izborni zakon BiH ne definira postupanja u ovakvim slučajevima, pa će svim općinskim i izbornim komisijama u BiH, uključujući i onu u Fojnici, biti odaslana obavijest o tome da u slučaju smrti bilo kojeg kandidata na izborima o tome obavijeste brače isticanjem takve obavijesti na biračkim mjestima.

To znači da ime preminulog Sulejmanovića ostaje na biračkim listićima koji su već odštampani, ali će izborna administracija u Fojnici obavijestiti birače da je kandidat preminuo.

Slična situacija se već desila u Travniku na izborima 2020. godine kada je na izborni dan preminuo tadašnji kandidat Mirsad Peco.

Pretpostavlja se da svi birači toga dana nisu bili upoznati s viješću o njegovoj smrti, pa je Peco dobio najveći broj glasova.

U tom slučaju CIKBiH je morao prvo utvrditi i objaviti rezultate izbora, pa tek onda organizirati prijevremene izbore u Travniku.

Na tu odluku CIK-a tada se Sudu BiH žalio HDZBiH koji je htio da CIK za načelnika Travnika imenuje sljedećeg kandidata s najvećim brojem osvojenih glasova, što bi išlo u prilog HDZ-u BIH, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH žalbu HDZ-a odbilo.

Činjenica da Izborni zakon BiH ne definira postupanja u situacijama ukoliko neki od kandidata premine uoči izbora i nakon već odštampanih glasačkih listića, govori o tome da stranka čiji je kandidat preminuo nema mogućnost kandidiranja novog kandidata, a na općinskim i gradskim izbornim komisijima je da obavijeste građane o smrti kandidata.

Za razliku od situacije kada uoči ili na dan izbora premine neki od kaniddata za načelnika ili gradonačelnika i kad nema mogućnosti da se na mjesto tog kandidata imenuje sljedeći po broju osvojenih glasova, takva mogućnost postoji za kandidate za gradska ili općinska vijeća ili skupštine.

No, nadati se da takvih slučajeva više neće biti.