U-21 EVROPSKO PRVENSTVO

Sportsko iznenađenje godine: Srbija i Albanija zajedno organiziraju veliko nogometno takmičenje

Nevjerovatno zvuči da će Srbija i Albanija, koje se vjekovno ne podnose, zajedno organizirati veliko nogometno takmičenje. Deset godina nakon što smo gledali nezaboravne scene kako dron sa zastavom Velike Albanije, koja obuhvaća i dijelove Srbije, u Beogradu prekida utakmicu domaćina i Albanije u kvalifikacijama za Euro, pa tučnjavu igrača i pokušaj linča gostiju od strane srbijanskih navijača, dolazi revolucionarna vijest.

Srbi i Albanci jedini su se prijavili

Rok za podnošenje kandidature za domaćinstvo U-21 Europskog prvenstva 2027. je završio, a došla je samo jedna prijava. Ona zajednička Srbije i Albanije. UEFA je objavila, prenosi agencija AP, da su samo Srbijanci i Albanci zajedničkom kandidaturom ispunili rok, a da su se povukle Belgija i Turska, koje su također najavljivale kandidaturu. To znači da će gotovo sigurno biti prihvaćen prijedlog iz Beograda i Tirane.

Konačna odluka bit će donesena na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e 16. decembra. Iz Srbije i Albanije poručuju da njihova kandidatura ima za cilj nadvladavanje tenzija između tih zemlje s ciljem da zajedno organiziraju prvenstvo za 16 reprezentacija.

"To je 100 posto nogometni projekt, s veoma dobrom političkom porukom koju možemo prenijeti"

Na njemu će se 31 utakmica igrati na 8 stadiona. U Srbiji su novi stadioni izgrađeni u Zaječaru, Leskovcu i Loznici. Tu su dakako stadioni Zvezde i Partizana, a gradi se i Nacionalni stadion. Albanci imaju savremene stadione u Tirani i Elbasanu.

"To je 100 posto nogometni projekt, s veoma dobrom političkom porukom koju možemo prenijeti", izjavio je Armand Duka, prvi čovjek albanskog nogometa i potpredsjednik UEFA-e.