nadaju se preokretu

Brnabić očekuje drugačije odnose i mjere prema Kosovu nakon novih saziva europskih institucija

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je u petak kako očekuje drugačije odnose i mjere prema Kosovu i to nakon formiranja novih saziva europskih institucija te predsjedničkih izbora u SAD-u.

Brnabić je kazala kako i najodaniji saveznici kosovskih vlasti trenutačno imaju kritičnije stajalište prema Prištini i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju te podsjetila kako je posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin upozorio Kurtija da bi Kosovo moglo biti isključeno iz Centralnoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"Dijelim frustraciju našeg naroda da to nije dovoljno. Kurti hvata posljednji vagon političkog zatišja. Formiran je EP, EK se treba formirati, ali ni EP ne radi u punom kapacitetu. Čekaju nas izbori u SAD-u, u novembru i on to koristi i želi izazvati oružani konflikt te isprovocirati srpski narod na Kosovu", rekla je Brnabić.

Predsjednica srbijanskog parlamenta kazala je kako bi u Srbiji uskoro mogao biti donesen zakon o poglašenju Kosova teritorijem posebne socijalne zaštite kako što je to najavljivao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Očekujem da će to biti jedan od prvih zakona, kao i uspostavljanje posebnog tužiteljstva koje će se baviti kršenjem ljudskih prava na Kosovu", rekla je Brnabić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Vučić je početkom septembra, u jeku novih napetosti između Beograda i Prištine, predstavio niz mjera za rješavanje problema Kosova, među kojima je zahtjev za poštene i slobodne izbore na sjeveru Kosova, povratak srpskih sudaca i tužitelja na dužnosti, te povratak Srba u policiju na sjeveru Kosova, kao i hitno formiranje Zajednice srpskih općina.

Takva reakcija službenog Beograda uslijedila je nakon što su kosovske vlasti zatvorile paralelne institucije Srbije na sjeveru Kosova kako bi uspostavile ustavni poredak na cijelom svom teritoriju, no Beograd je optužio Kurtija za represiju čiji je cilj protjerivanje Srba.