zatvaranje

Slovenija utvrđuje granične tačke na bivšim prelazima s Hrvatskom

Vlada Slovenije utvrđuje strateške granične tačke na mjestima bivših graničnih prelaza s Hrvatskom.

Zahtjev za naknadu štete općine moraju uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova do 15. novembra. Istovremeno, Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o nadzoru državne granice za razmatranje u Državnom zboru (parlamentu) po skraćenom postupku. Njime su utvrđene strateške granične tačke na granici s Hrvatskom i opseg strateških graničnih područja.

Naime, ulaskom Hrvatske u schengenski prostor od 1. januara 2023. Slovenija ne provodi granični nadzor bivše vanjske schengenske kopnene granice. Time su zatvoreni svi granični prijelazi čije područje graniči s Hrvatskom. Sve kopnene granice države Slovenije postale su unutarnje granice, a granični prijelazi prestali su funkcionirati.

Zbog ukidanja graničnih prijelaza, osim tri granična prelaza za zračni promet i dva granična prelaza na moru, Vlada je u prijedlogu izmjena zakona uvela pojam strateške granične tačke.

Osim strateških graničnih točaka i opsega strateških graničnih područja, njime je određena i njihova izgrađenost te upravljanje nekretninama na njihovom području i na nekadašnjim graničnim prijelazima na kopnenim granicama.

Strateške granične tačke, koje su zbog položaja i privrednog položaja od državnog značaja za Sloveniju, te njihova područja odredit će vlada uredbom na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prijedlogom izmjena zakona predviđa se i prestanak važenja zakona o izgradnji objekata na graničnim prelazima, jer se predloženim izmjenama uređuju svi sadržaji vezani uz upravljanje objektima i uređajima na strateškim graničnim točkama i njihovim područjima, kao i u zonama graničnih prijelaza.

Strateške granične tačke ključne su za očuvanje nacionalne pripravnosti - ne samo za potencijalne sigurnosne izazove, već i za druge izvanredne okolnosti, tijekom kojih bi bilo potrebno brzo i učinkovito uspostaviti nadzor na pojedinim dijelovima državne granice, napisali su. Oni će se utvrđivati ​​na područjima bivših graničnih prijelaza, gdje se nalaze nekretnine i infrastruktura.

Ujedno se utvrđuju kriteriji za izračun iznosa novčane naknade općinama zbog uspostave privremene rekontrole na unutrašnjim granicama. Za ovu su namjenu ove godine planirana dva miliona eura. Skup općina koje imaju pravo na novčanu naknadu utvrđuje Vlada do kraja februara tekuće kalendarske godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Općine su dužne uputiti zahtjev Ministarstvu unutarašnjih poslova do 15. novembra tekuće kalendarske godine. Zahtjevi moraju sadržavati račune i dokaze o plaćanju s opravdanjem namjene i dokumentaciju.