Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Stoga je važno birati povrće bogato hranjivim tvarima koje doprinosi zdravlju srca i smanjuje upalu. Zdrava prehrana može regulirati nivoe holesterola i smanjiti rizik od moždanog udara. Ugledni ljekar, dr. Rupy Aujla, tvrdi da određene namirnice čak mogu pomoći u sprječavanju nakupljanja masnih naslaga u krvnim žilama, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
"Dobra vijest je da prehrana može spriječiti ili odgoditi bolesti srca smanjenjem upale i nivoa holesterola", istaknuo je u nedavnoj objavi na Instagramu. Izdvojio je pet vrsta povrća koje možemo uvrstiti u prehranu kako bismo poboljšali zdravlje srca.
Kiseli kupus
"Meta-analiza kliničkih studija pokazala je da suplementacija probioticima značajno smanjuje ukupni holesterol i nivoe LDL-holesterola kod pacijenata s visokim holesterolom", navodi ljekar.
Luk
Dr. Aujla kaže da je veći unos povrća iz roda lukova, uključujući luk, povezan s nižom smrtnošću od aterosklerotske vaskularne bolesti (ASVD).
Žuto, narandžasto i crveno povrće
"Nekoliko je studija izvijestilo o povezanosti između unosa žuto-narandžasto-crvenog povrća i kardiovaskularnih bolesti (KVB), koronarne bolesti srca (KBS) te bolesti srca općenito", tvrdi ljekar. Dakle, konzumacija ovog povrća može doprinijeti optimalnom zdravlju srca.
Brokula
Dr. Aujla ističe: "Studija provedena na 684 starije žene pokazala je da one s većim unosom povrća iz porodice krstašica imaju 46 posto niže šanse za opsežno kalcificiranje trbušne aorte – znak nakupljanja masnih naslaga koji vodi do kardiovaskularnih bolesti – u usporedbi s onima s manjim unosom, nakon prilagodbe na stil života, prehranu i faktore rizika za KVB."
Špinat
Veći unos kalija povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. "Jedna meta-analiza devet kohortnih studija pokazala je značajno 24 posto niži rizik od moždanog udara kod osoba s većim unosom kalija", zaključio je ljekar.