otkrivamo

Kanton Sarajevo prvi u FBiH uvodi kućni pritvor s elektronskim nadzorom. Šta to znači?

Nećemo u biti u obavezi da osiguravamo smještaj pritvorenim osobama, da nabavljamo hranu..., kaže Munib Isaković, direktor KPZ-a, za Raport

Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo i Kazneno-popravni zatvor Sarajevo trebali bi potpisati sporazum o načinu i obliku saradnje u provođenju mjere kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom u Kantonu Sarajevo.

Nakon što kantonalna ministrica pravde Darja Softić-Kadenić i direktor Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Munib Isaković stave paraf na ovaj sporazum, slijedi nabavka potrebne opreme, tako da će krajem godine pravosudnim organima biti dostupan i ovaj vid mjere pritvora, što će dugoročno uvelike doprinijeti i uštedama novca poreznih obveznika.

Kanton Sarajevo će biti prvi koji će potpisati ovakav sporazum u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zašto se do sada čekalo sa sporazumom, šta će u suštini donijeti i koji su benefiti tog sporazuma i njegove implementacije?

"Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo i Kazneno-popravni zavod KS poluotvorenog tipa Sarajevo potpisat će prvi sporazum o implementaciji zakonskih odredbi, odnosno pravilnika u kojem je bila obaveza Kantona da stvori uslove za implementaciju u odnosu na izvršenje mjere pritvora pod elektronskim nadzorom", kazat će Munib Isaković, direktor KPZ-a Sarajevo, za Raport.

Munib Isaković: Ovo će sigurno pomoći i sudovima, ali i pritvorenim osobama

Objašnjava da će da Kanton Sarajevo biti u obavezi da osigura materijalno-tehnička sredstva, a da će, s druge strane, Kazneno-popravni zavod biti u obavezi da provodi mjeru elektronskog nadzora pritvorenih osoba. Ističe da ova aktivnost nije implementirana od samog donošenja zakonskog propisa i podzakonskog akta te da će biti prve institucije u Federaciji BiH koje će implementirati ovu zakonsku obavezu.

"Ovo će sigurno pomoći i sudovima, a također i pritvorenim osobama. Postojat će uvijek neke 'sive zone' koje neće biti za određivanje pritvora. Dakle, i ovo će sigurno unaprijediti sistem i olakšati", govori naš sagovornik za Raport.

Na pitanje Raporta ko će odlučivati o tome te ko će dobivati mjeru kućnog, a ko zatvorskog pritvora, direktor KPZ-a odgovara da će odluke donositi nadležni sudovi.

"Mi ćemo nadgledati i provoditi kontrolnu mjeru. Da bi se u potpunosti implementirao sporazum između KS i KPZ-a Sarajevo, potrebno je da se stvore tehnički uslovi, dakle, da se provedu odgovarajuće javne, odnosno nabavke opreme. Nakon toga ćemo pristupiti izvršenju ove mjere", jasan je Isaković.

Kad je u pitanju nadgledanje te mjere, sagovornik Raporta kaže da će imati tehničke preduslove za implementaciju ove mjere.

"Nakon toga naša obaveza bila bi prethodno da izađemo na lice mjesta da vidimo da li postoje odgovarajući tehnički uslovi, dakle, da li postoji konekcija, Wi-Fi veza, u tom smslu internet-veza i nakon toga bismo dali zeleno svjetlo nadležnom sudu koji bi u takvim slučajevima tom licu na određenim lokacijama odredio mjeru kućnog pritvora", pojašnjava Isaković.

Dodaje da će pomoći i nadležnim sudovima prilikom određivanja ove mjere, a isto tako i nadležnim kazneno-popravnim zavodima, u konkretnom slučaju Sarajevu. U konačnici, sigurno će biti jeftinija implementacija ove mjere.

"Nećemo u biti u obavezi da osiguravamo smještaj pritvorenim osobama, da nabavljamo hranu. Nekad pritvorene osobe imaju određene bolesti, vođenje nadležnim ljekarskim ustanovama košta…", priča direktor KPZ-a.

Nije tajna da su zatvori prenatrpani. Sagovornik Raporta smatra da će pomenuta mjera umnogome doprinijeti rasterećenju.

"Sad je na neki način pritvorski sistem u FBiH pod odgovarajućim opterećenjem. Ova mjera pritvora ne izdržava se u KPZ-u Sarajevo i te osobe, koje su iz nadležnosti kantonalnih sudova u Sarajevu i Goraždu, upućuju se, u najvećem broju slučajeva, u KPZ Zenica", ističe Isaković.

U tom smislu osumnjičeni za neko djelo dijeli prostor s već osuđenim kriminalcima, ubicama…

"Na ovaj način može biti izoliran od grupe osoba koje su pritvorene za najteža krivična djela", zaključit će Munib Isaković za Raport.