Vegetarijanci i vegani

Poznati koji su se odrekli mesa: Od slavnog Jokera i Pamele Anderson do Đure i Mate Rimca

Mnogi od njih su i posvećeni zagovaranju prava životinja

Mada će neki reći da  vegetarijanstvo i veganstvo spadaju u domenu pomodarstva, ipak sve više ljudi koji, uglavnom iz etičkih razloga, ne jedu meso svjedoče suprotno.

Vegetarijanstvo podrazumijeva prehranu bez mesa i mesnih proizvoda. Razlikuje se od veganske ishrane po tome što uključuje konzumaciju ostalih namirnica životinjskog porijekla poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Poneki vegetarijanci jedu ribu, a poneki ne.

"Traktor, ljubav i rokenrol"

Brojne poznate ličnosti na ovim prostorima i mnogo šire već duže vrijeme ne konuzmiraju meso.

Branko Đurić Đuro prestao je jesti meso nakon snimanja filma “"Traktor, ljubav i rokenrol", a i veliki je zaštitnik i ljubitelj životinja.

"Na kraju snimanja filma "Traktor, ljubav i rokenrol" napravili smo veliku žurku. Cijela ekipa se zabavljala uz prekomurske specijalitete, uglavnom mesne. Razgovarali smo o projektima koji nas čekaju i ja sam se tada sjetio životinja koje su sa nama provele skoro dva mjeseca. Upitao sam domaćina šta je sa dvije svinje i svim onim kokoškama koje smo imali na setu. On se nasmijao i pokazao roštilj na kom su se pekle kremenadle, pljeskavice, bataci… U trenutku sam shvatio svu ljudsku licemjernost i rekao da nekoliko dana neću jesti meso. "Ne mogu valjda pojesti svoje 'glumce' poslije snimanja", pomislio sam", ispričao je Đuro.

Prošlo je  šesnaest godina od tada i on još ne konzumiram meso.

Pjevačica Nina Badrić ishrani bez mesa pripisuje bolje raspoloženje, manjak umora i bolji izgled.

Darko Rundek  se često može vidjeti na protestima za dobrobit životinja.

“Nepristajanje na mučenje, porobljavanje i ubijanje bilo kada i bilo koga. Ako ne želiš patiti, ne možeš proizvoditi patnju”,  naveo je Rundek, koji također ne konzumira meso.

Mate Rimac je vegan.

“Čista činjenica da 150 milijardi životinja ubijemo godišnje, da proizvodnja mesa proizvodi više štetnih emisija plinova i CO2 nego sav transport zajedno. Svi automobili, brodovi, avioni, kamioni, motocikli, zajedno na svijetu proizvode manje emisije štetnih plinova od proizvodnje mesa”,  rekao je jednom prilikom.

Pjevačica Ivana Banfić, koja je s Dinom Merlinom snimila duet “Godinama”, već duže vremena je vegetarijanac.

“Koža mi je više sjajnija, bore su se ispeglale, dobro se osjećam”, rekla je svojevremeno.

Djetinjstvo na farmi

Među poznatim vegetarijancima i veganima  je i glumac Goran Višnjić.

- Radna farma je bila, znači bila je svinjokolja, bilo je ubijanja teladi i to nikad nisam mogao provariti - otkrio je Goran, na čiju odluku o prehrani je najviše utjecalo djetinjstvo na farmi.

Među svjetskim zvijezdama tu su pjevačica Ariana Grande, slavni “Joker” Joaquin Phoenix,  voditeljica Ellen DeGeneres, legendarni muzičar Paul McCartney , glumac Brad Pitt i mnogi drugi.

Jelena Đoković već godinama jede isključivo namirnice biljnog porekla, zbog čega je za neke „glavni krivac“ i za način ishrane  Novaka Đokovića.

Pamela Anderson vegetarijanka je od desete godine, a veganka je postala u dvadesetima i od tada je posvećena zagovaranju prava životinja.

"Odabrala sam biljnu prehranu jer sam htjela biti zdrava. Ali mislim da je glavni razlog zašto sam to učinila bio intenzivno stočarstvo", pojasnila je.

Oskarovka Kate Winslet ističe  kako uživa u biljnoj hrani, ali priznaje da je za to potrebno malo više kreativnosti u kuhinji.