stigla ih kazna

Osuđeni policajci iz Priboja: Prizivali ‘novi Vukovar’ i veličali genocid u Srebrenici

Dvojica policajaca iz Priboja, na jugozapadu Srbije, prvostupanjsko su osuđena na šest mjeseci kućnog zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, potvrdio je za Radio Slobodna Europa Viši sud u Užicu.

Slučaj se odnosi na snimku koju su mediji objavili početkom 2022. godine s privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju, na kojoj se pjevala šovinistička i nacionalistička pjesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Poziva se na ponavljanje Srebrenice, ubijanja Bošnjaka i poziva da se Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije s većinskim bošnjačkim stanovništvom, "dogodi Vukovar".

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji priopćio je 24. septembra da je navedena presuda "pozitivan korak u pravcu vraćanja i jačanja povjerenja u pravosudne vlasti Republike Srbije i ohrabrenje za sve Bošnjake, a posebno one koji žive u Priboju". ."

Presuda Z.D. i P.M. donesen je 23. septembra, a stranke imaju pravo žalbe na njega. Pravosnažnu presudu donosi Apelacioni sud, saopštio je Viši sud u Užicu.

Priboj je, inače, grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

Spomenuti incident srbijanski dužnosnici osudili su 2022. godine, a Priboj je tada posjetio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Prethodno je na svom Instagram profilu najavio da će boraviti u Priboju kako bi se "smanjile rastuće međunacionalne tenzije i poduzele konkretne mjere".

Tadašnji ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 2022. da se vode disciplinski postupci protiv policajaca koji su slavili pjesmom uspoređujući Novi Pazar i Sjenicu s Vukovarom i Srebrenicom.

U julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su više od 8.300 Bošnjaka u Srebrenici i okolnim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Za genocid i ratne zločine u ovom mjestu na istoku BiH pred raznim sudovima osuđeno je više od 50 osoba na ukupno više od 700 godina zatvora.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, kako su presudili međunarodni sudovi, već koriste termin "strašan" i "užasan" zločin.