potpisan memorandum

Šeranić i Lončar dogovorili da građani iz RS imaju pristup bazi matičnih ćelija u Srbiji

Ministri zdravlja RS i Srbije Alen Šeranić i Zlatibor Lončar potpisali su danas u Banjoj Luci memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine.

Ovim su storeni uslovi da građani iz RS u skorijoj budućnosti koriste matične ćelije u svom liječenju iz registra donora Srbije.

-Nakon ovog memoranduma, zavodi za transfuzijsku medicine RS i Srbije na tehničkom nivou moraju da dogovore detalje po pitanu procedura koje su vrlo osjetljive. Radi se o ličnim podacima građana, o biološkom materijalu građana koji ima specifične mahanizme same zaštite - objasio je ministar Šeranić.

Velika vrijednost je, kako je istakao, u tome da je napravljen prvi korak do cilja. Po njegovim riječima, u RS je potrebno još da se uradi HLA tipizacija kako bi se mogla koristiti baza matičnih ćelija u Srbiji koja je član međunarodne mreže donatora matičnih ćelija.

HLA tipizacija se provodi kako bi se sparili donori i primatelji organa ili koštane srži, odnosno da se otkriju antigeni koji bi potencijalno mogli ugroziti uspjeh transplatacije prepoznavanjem donatorovog kao stranog tkiva. Osim toga, pomoću ove pretrage mogu se otkriti neka oboljenja i stanja.

“Nezhavalno je reći kada će u praksi da bude primjenjivo zbog osjetljivosti materije, ali trudićemo se da to bude što prije - dodao je Šeranić.

Njegov kolega iz Srbije Zlatibor Lončar istakao je da je svjestan da postoji mnogo građana kojima su matične ćelije životno pitanje.

-Otvorili smo vrata i sada slijedi administrativni dio koji će biti urađen što prije. Ali, ako neko dijete iz RS bude na liječenju na, recimo, Institutu za majku i dijete, i budu mu potrebne  matične ćelije, naći ćemo mogućnost da ih dobije ako utvrdimo podudarnost i prije nego što budu odrađeni tehnički detalji - poručio je Lončar.