MOĆAN PROCESOR

Xiaomi 15 stiže narednog mjeseca s Snapdragon 8 Elite čipom

Qualcomm čini se da mijenja svoju strategiju imenovanja za svoje vodeće procesore. Najavni teaser za lansiranje Xiaomija 15 sugerira da će nadolazeći Snapdragon 8 Gen 4 biti nazvan „Snapdragon 8 Elite“, odmičući se od uobičajenog hronološkog imenovanja.

Ovaj pomak sličan je Qualcommovom načinu imenovanja Snapdragon X Elite koji se nalazi u Windows prijenosnicima. Ranije se očekivalo da će Qualcomm nastaviti s brojčanim sistemom za Snapdragon 8 Gen 4.

Međutim, oznaka „Elite“ sugerira novi pristup, što bi moglo dovesti do neke zbunjenosti zbog sličnosti s imenom Snapdragon X Elite. Xiaomi 15 trebao bi biti lansiran 23. oktobra, što sugerira da će Qualcomm najaviti Snapdragon 8 Elite prije tog datuma.

Snapdragon 8 Elite prvi je Qualcommov 3nm SoC. Ovaj novi čip nudi značajno poboljšanje performansi GPU-a za 56% u usporedbi s Snapdragonom 8 Gen 3. Galaxy S25 Ultra, za koji se također očekuje da će koristiti čip Snapdragon 8 Elite, nedavno je viđen na Geekbenchu s osnovnom frekvencijom od 3,53 GHz i maksimalnom frekvencijom od 4,47 GHz. Uređaj je postigao 3011 bodova na testu s jednom jezgrom i nevjerojatnih 9706 bodova na testu s više jezgara.

Ostala curenja i certifikacije otkrila su da će Xiaomi 15 Pro debitirati s brzim punjenjem od 90W, uz operativni sistem zasnovan na Androidu 15 HyperOS 2.0 i ultrazvučni čitač otisaka prstiju. Također se tvrdi da će uređaj imati ogromnu bateriju od 6000mAh i ocjenu otpornosti na vodu i prašinu IP69. Osim Pro modela, očekuje se da će brand predstaviti i standardni Xiaomi 15 23. oktobra, dok bi Xiaomi 15 Ultra mogao biti predstavljen kasnije.