sprema li se nešto?

NATO će uspostaviti sjeverno kopneno zapovjedništvo u istočnoj Finskoj

NATO će sljedeće godine u Finskoj u blizini ruske granice uspostaviti novo kopneno zapovjedništvo sa zadatkom da vodi operacije kopnenih snaga saveza u sjevernoj Europi u slučaju vojnog sukoba, rekao je u petak finski ministar odbrane.

Finska se pridružila NATO savezu prošle godine, kao odgovor na potpunu invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu koja je započela 2022. godine, te organizira prisutnost saveza na svom teritoriju.

- Jutros sam odlučio da ćemo predložiti NATO-u da uspostavi zapovjedništvo u suradnji sa Štabom vojske u Mikkeliju - rekao je ministar Antti Hakkanen, nadovezujući se na svoju najavu iz juna da su sve države članice NATO-a dale svoj politički pristanak za plan.

Središte, koje NATO naziva Multi Corps Land Component Command, djelovat će pod Zapovjedništvom združenih snaga saveza u Norfolku sa sjedištem u SAD-u i zajedno s finskim zapovjedništvom kopnenih snaga koje je već smješteno u Mikkeliju, oko dva sata vožnje od finsko-ruske granice.

Hakkanen je, govoreći na konferenciji za novinare, rekao da će jedinica u početku imati godišnji proračun od 8,5 miliona eura (9,5 miliona dolara) i sastojati se od nekoliko desetaka međunarodnih dužnosnika.

Ranije ovog mjeseca, Finska i susjedna Švedska, koje su se također pridružile savezu ove godine, rekle su da će Švedska koordinirati posjete stranih NATO trupa i međunarodne vježbe u sjevernoj Finskoj.

Međutim, Helsinki ne traži istu vrstu trajnih multinacionalnih snaga koje su raspoređene, primjerice, u obližnjim baltičkim zemljama, s obzirom na znatnu veličinu vlastitih snaga Finske.

Govoreći na istoj press konferenciji u petak, zapovjednik finske vojske, Pasi Valimaki, rekao je da će se o geografskom opsegu nove jedinice odlučiti kasnije, ali da će u početku nadgledati planiranje operacija kopnenih snaga u nordijskoj regiji.