TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA

Microsoft najavio nova eru računarstva: ARM procesori na Windows laptopima

Era osobnih računara prolazi kroz značajnu transformaciju, predvođenu integracijom ARM procesora u Windows laptope. Ova promjena, koju su obilježile nedavne Microsoftove najave i partnerstva s Qualcommom, ne označava samo promjenu hardvera, već potencijalnu revoluciju u načinu na koji percipiramo i koristimo računarsku snagu.

Uspon ARM-a na PC tržištu

Historijski gledano, ARM procesori dominirali su mobilnim tržištem zbog svoje energetske učinkovitosti i niže proizvodnje topline, čineći ih idealnim za pametne telefone i tablete. Međutim, narativ se počeo mijenjati kada je Apple predstavio svoj ARM-bazirani M1 čip, pokazujući da ARM može konkurirati performansama tradicionalnim x86 arhitekturama iz Intela i AMD-a, uz zadržavanje superiorne trajnosti baterije. Ovaj Appleov potez postavio je temelje za ono što će uslijediti u širem PC ekosistemu.

Microsoft, koji nije nov u ARM svijetu s ranijim, donekle mlakim Windows RT-om, napravio je značajne korake s Windowsom na ARM-u. Uvođenje Snapdragon X Elite i Plus procesora od Qualcomma, te Microsoftov vlastiti Surface Laptop pogonjen ovim čipovima, označava ključni trenutak. Ovi nedavni događaji ne odnose se samo na usvajanje novog hardvera, već na redefiniranje onoga što Windows laptopi mogu biti: tanji, lakši, s dužim trajanjem baterije i sposobni za pokretanje mobilnih aplikacija nativno.