Ekonomija

Neočekivan porast broja nezaposlenih u Njemačkoj

Broj nezaposlenih u Nemačkoj je u septembru porastao za 17.000 na ukupno 2,82 miliona, više nego što su očekivali analitičari Blumberga koji su prognozirali porast za 13.500 osoba bez zaposlenja.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je pritom u septembru iznosila šest odsto, isto kao prošlog mjeseca, navodi se u danas objavljenom izvještaju njemačke Savezne agencije za rad.

"Jesenje oživljavanje tržišta rada ide sporo", prokomentarisala je rezultate direktorka ove organizacije Andrea Nales.

Njemačke kompanije nisu voljne da otpuštaju osoblje uprkos slabijoj potražnji kod kuće i na ključnim izvoznim tržištima, ali sve je više znakova da se tamošnje tržište rada "hladi", dodaje njujorška agencija.

Zaposlenost u Njemačkoj raste sporijim tempom, dok je broj slobodnih radnih mjesta u drugom kvartalu 2024. pao za oko 15 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U odvojenom izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO, koji je objavljen danas, navodi se da su njemačke kompanije sve manje spremne na zapošljavanje novih radnika.

Strukturni problemi njemačke privrede postepeno sve više utiču na tržište rada, saopštio je rukovodilac istraživanja IFO Klaus Volrabe.