Sud BiH

Nakon optužnice da je zloupotrijebio iskaznicu OSA-e: Denis Stojnić tvrdi da mu je ugrožena egzistencija, traži izvinjenje Tužilaštva BiH

Tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić na današnjem ročištu je kazala da Tužilaštvo BiH za Stojnića traži kombinovane mjere zabrane koje se odnose na zabranu putovanja van granica BiH, zatim obavezno javljanje nadležnim organima, te zabranu sastajanja Stojnića s određenim osobama

U Sudu BiH danas je održano ročište po zahtjevu Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrane Denisu Stojniću, optuženom za koruptivna krivična djela. Stojnić je pod kombinovanim mjerama zabrane od kraja 2022.godine, kada je bio uhapšen zbog sumnje na navođenje na prostituciju i primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Stojnić je borac mješovitih borilačkih vještina (MMA), vlasnik ugostiteljskih objekata u centru Sarajeva i nekadašnji vijećnik u sarajevskoj općini Stari Grad.

Tužilaštvo BiH je prije tri dana objavilo da je protiv Stojnića podiglo optužnicu za koruptivna djela za koju su naveli da ju je Sud BiH i potvrdio.

Na današnjem ročištu moglo se čuti da je optužnica protiv Stojnića potvrđena 20. septembra, a Tužilaštvo BiH smatra da samo produženjem mjera zabrane može da se osigura nesmetan nastavak procesa protiv Stojnića, sada kada je postupak ušao u novu fazu.

Veze s Osmicom i zloupotreba OSA-ine iskaznice

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH tereti Stojnića da je tokom 2021. i 2022. godine, koristeći počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, kao i svoje u javnosti i društvenim mrežama eksponirane česte kontakte sa nekadašnjim direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtijevao i primio novčane iznose od 20 000 KM, 25 000 eura i 24 000 KM.

„Optuženi je novčane iznose zahtijevao i primio kako bi iskoristio svoj utjecaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH.Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219. stavak 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.Tužiteljstvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog.“- naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić na današnjem ročištu, nije se osvratala na detalje optužnice, nego je kazala da Tužilaštvo BiH za Stojnića traži kombinovane mjere zabrane koje se odnose na zabranu putovanja van granica BiH, zatim obavezno javljanje nadležnim organima, te zabranu sastajanja Stojnića s određenim osobama.

„Tužilaštvo BiH imajući u vidu novu fazu postupka u ovom slučaju, nalazi za shodno da mjere zabrane i dalje postoje – kazala je tužiteljica Ljubije-Romić.

Stojnić tvrdi da mu je ugrožena egzistencija

Omar Mehmedbašić, advokat optuženog Stojnića izrazio je protivljenje produženja mjera zabrane za njegovog branjenika u dijelu koji se odnosi na zabranu putovanja van granica BiH. On je rekao da njegov branjenik živi od mečeva u inozemstvu i da mu je Tužilaštvo BiH već tri puta odobrilo putovanje van granica BiH, te da se Stojnić svaki put vratio u zemlju.

Mehmedbašić je prijedlog Tužilaštva BiH ocijenio nehumanim, kazavši da Stojnić ima suprugu i dvoje djece i da namjerava živjeti od svog rada, a da mu mjera zabrane putovanja ugrožava egzistenciju.

S prijedlogom svog advokata da mu se ukine mjera zabrane putovanja, saglasio se i optuženi Stojnić koji je svoje obraćanje Sudu BiH prvo počeo konstatacijom da ga je Tužilaštvo BiH ranije, prema njegovim riječima neosnovano sumnjičilo za prostituciju, te da je zbog takvih optužbi i njegovo dijete bilo izloženo šikaniranju, te je Stojnić izrazio očekivanje da mu se Tužilaštvo BiH izvini.

Sutkinja Vesna Jesenković, prekinula je Stojnićevo izlaganje, uz opasku da „to nije tema ovog ročišta“.

Stojnić je potom kazao da je on bio više puta u zemljama Evropske unije i da se uvijek odazvao pozivu Tužilaštva BiH. Zabrana putovanja , kazao je on, utječe negativno na njegovu egzistenciju i profesionalno bavljenje sportom, pa je Sudu BiH kazao da otkako je pod mjerama zabrane „dvije godine stoji u mjestu i da su mu finansije spale“.

Tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić kazala je da se Tužilaštvo BiH protivi prijedlogu odbrane za omogućavanje putovanja STojniću van granica BiH..

Pojasnila je da Stojnić često napušta teritoriju BiH i da sada kada je postupak protiv njega u novoj fazi, mjera zabrane putovanja mora egzistirati kako bi proces bio uspješno doveden do kraja.

Tužiteljica je rekla i da Stojnić , otkako su mu izrečene mjere zabrane nije u potpunosti poštovao propisane rokove javljanja nadležnom organu, te Tužilaštvo BiH smatra da bi samo produženje kombinovanih mjera zabrane moglo osigurati nesmetan postupak protiv njega.

Advokat Mehmedbašić je na ovo obrazloženje uzvratio s riječima da krivično djelo za koje se tereti njegov branjenik nema nikakve veze s inozemstvom i inozemnim vezama.

Sud BiH će o prijedlogu Tužilaštva BiH odlučiti naknadno , kada će i saopćiti odluku o tome.