tržišni udjel

Raiffeisenbank prodao poslovanje u Bjelorusiji. Gubitak na transakciji 800 miliona eura

Austrijski Raiffeisenbank (RBA) objavio je dovršetak pregovora s fondom Soven 1 Holding Limited iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o prodaji Priorbanke u Bjelorusiji čime RBA, kako je priopćeno iz Raiffiesenbank International Grupe (RBI), napušta bjelorusko tržište.

Dok je iznos transakcije s Sovenom nepoznat, gubitak RBI Grupe nastao na razlici između troškova preuzimanja Priorbanke i ostvarene vrijednosti tržišnog udjela u Bjelorusiji, s jedne, i izlaska s tog tržišta, s druge strane, iznosi 800 miliona eura.

"Očekuje se da će transakcija imati procijenjeni negativni učinak od približno 300 miliona eura na konsolidiranu dobit RBI Grupe, uglavnom kao rezultat razlike između nabavne cijene i knjigovodstvene vrijednosti. Transakcija će imati daljnji očekivani procijenjeni negativni učinak na konsolidiranu dobit RBI Grupe od oko 500 miliona eura. To neće imati utjecaja na regulatorni kapital i omjere kapitala RBI Grupe i povezano je s reklasifikacijom pretežno povijesnih tečajnih gubitaka trenutno priznanih u ostaloj sveobuhvatnoj dobiti", priopćeno je iz RBI Grupe, koja se nakon ruske invazije na Ukrajinu našla pod političkim pritiscima da napusti tržišta Rusije i Bjelorusije temeljem sankcija koje je Evropska unija zavela Moskvi. U Rusiji su se suočili s sudskom zabranom prodaje poslovanja, dok su u Bjelorusiji u februaru ove godine otvorili pregovore o prodaji Priorbanke s Soven 1 Holdingom.

"Završetkom ove transakcije RBI će uspješno izaći s bjeloruskog tržišta i time smanjiti svoju operativnu složenost u skladu sa svojom strategijom smanjenja rizika u istočnoj Evropi", poručeno je iz RBI Grupe, uz napomenu da prodaju 84,74 posto vlasništva RBA u Priorbanci još trebaju odobriti regulatori te da je za potpuno zatvaranje transakcije potrebna uplata kompletnog iznosa kupoprodaje. Preostali vlasnički udio u Priorbanci, inače, imaju mali dioničari.

Priorbanka je osnovana 1989., u vlasničkom portfelju RBA je od 2003., deveta je po veličini bjeloruska banka s 1.600 zaposlenih, a procijenjena vrijednost imovine joj je blizu 2,5 milijardi eura. Specifičnost bjeloruskog bankarskog tržišta je što su među prvih pet najvećih banka tri u vlasništvu države Bjelorusije. Uz to, među deset najvećih banaka na tamošnjem tržištu još tri su u (su)vlasništvu države Rusije ili ruskih državnih kompanija, poput Sberbanke i Belgazprombanke u suvlasništvu Gazproma.

Dok je na bjelorusko tržište RBA ušla preuzimanjem već postojeće banke, u Rusiji je osnovala podružnicu AO RBA još 1996.. Imovina AO RBA procijenjena je na 20,7 milijardi eura i smatra se 15. po veličini na tamošnjem tržištu. Rast tržišnog udjela i broja zaposlenih (oko 10 hiljada) u Rusiji AO RBA je ostvarila i akvizicijama.

Početkom tekućeg mjeseca RBI Grupa je priopćila da namjerava napustiti i tržište Rusije te da će se žaliti na odluku sudova u Rusiji o zabrani raspolaganja dionicama AO Raiffeisenbanka.

"Odluka o zabrani raspolaganja dionicama AO RBA je povezana s pravnim postupkom u kojem RBI Grupa uopće nije stranka u postupku. To komplicira proces prodaje u kojem RBI nastoji prodati kontrolni udio u AO Raiffeisenbank i neizbježno će dovesti do daljnjih odgoda", priopćeno je iz RBI Grupe koja od 1994. posluje i na hrvatskom tržištu. Samo u srednjoj u jugoistočnoj Europi RBI Grupa ima 15 podružnica, a, osim u zapadnoj Evropi, prisutni su i na tržištima Azije i u SAD.